fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Istraživanje tvrdi da djeca koja jedu više voća i povrća pokazuju bolji mentalni razvoj

Nova studija prva je koja istražuje povezanost između unosa voća i povrća, izbora doručka i ručka te mentalnog zdravlja školske djece.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 10% -20% adolescenata u svijetu pati od mentalnog zdravlja, poput anksioznosti ili depresije. Također se pokazalo da polovica svih stanja mentalnog zdravlja počinje u dobi od 14 godina. S obzirom na to koliko je adolescencija važno i formativno razdoblje u životu svake osobe, pronalaženje načina zaštite ili poboljšanja mentalnog zdravlja djece i mladih iznimno je važno.

Već znamo koliko su dobra prehrana i dijeta vrijedni za tjelesno zdravlje – zbog čega stručnjaci preporučuju da ciljamo na pet porcija voća i povrća dnevno. Nedavno su istraživanja također počela sugerirati da prehrana može utjecati na mentalno zdravlje. Iako je još uvijek potrebno više istraživanja u ovom području, nedavna studija pokazala da su hranjivija prehrana, bogata voćem i povrćem, te zdraviji doručak i ručak povezani s boljim mentalnim zdravljem djece.

Objavljeno u BMJ Nutrition, Prevention & Health, istraživanje pokazuje da su hranjiv doručak i ručak povezani s emocionalnim blagostanjem, bez obzira na godine. Istraživači su koristili ankete iz više od 50 škola u Velikoj Britaniji kako bi otkrili utječu li izbori u prehrani na mentalno zdravlje djece. Sveukupno je anketu ispunilo gotovo 11.000 učenika i rezultati su pokazali da je prosječan rezultat mentalnog zdravlja iznosio 46,6 od 70 za srednjoškolce i 46 od 60 za osnovnoškolce.

Od toga, samo 25 posto srednjoškolaca i 28,5 posto učenika osnovnih škola izjavilo je da jede preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno. Čak deset posto nije jelo voće i povrće. Oko 21 posto srednjoškolaca i 12 posto učenika osnovnih škola za doručak je konzumiralo energetski napitak ili su kompletno preskočili doručak, dok 11 posto nije jelo ni ručak. Istraživanje je pokazalo da što su učenici više porcija voća i povrća dnevno jeli, to su imali bolji rezultat na skali mentalnog zdravlja.

“Potrebna je adekvatna prehrana da se osigurali gradivni elementi za razvoj i funkciju tijela i kod djece i kod odraslih, uključujući rast i replikaciju ćelija, sintezu DNK, neurotransmitera i metabolizam hormona, a posebno je važno za djecu. Optimalna ishrana je važna za razvoj mozga. Doista, u ranom djetinjstvu razvoj mozga se odvija većom brzinom od ostatka tijela, što ga čini posebno izloženim riziku od nutritivnog nedostatka koji djeluje kao ograničavač brzine“, naveli su autori studija.

Voće i povrće donose snažne fizičke dobrobiti. Veza između tjelesnog i mentalnog zdravlja odavno je poznata, uključujući vezu između zdrave prehrane i raspoloženja kod odraslih. Proširenje koncepta za djecu čini se sasvim prirodnim, smatraju stručnjaci. Autori studije napisali su da se nadaju da će njihovo istraživanje potaknuti dužnosnike da uvedu politike koje bi djeci pomogle da dobiju veći pristup hranjivoj i svježoj hrani kako u školskim ustanovama tako i izvan njih.

“Strategije javnog zdravlja i školske politike trebale bi se razviti kako bi se osiguralo da kvalitetna prehrana bude dostupna svoj djeci i prije i tijekom škole kako bi se optimizirala mentalna dobrobit i osnažila djeca da ispune svoj puni potencijal”, zaključili su autori.

Izvor: Green.hr