fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Istrijan Ivan Čeh darovao je matične stanice i tri godine kasnije upoznao čovjeka kojem je spasio život!

Prije desetak godina Ivan Čeh iz Oslići, malog sela između Buzeta i Cerovlja, upisao se u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a da nije ni sanjao da će u budućnosti nekome spasiti život.

Pokazalo se, međutim, da je kompatibilan darivatelj. Krvotvorne matične stanice darovao je 2019. godine, lani je upoznao Zadranina Mira Vidučića kojemu su transplantirane, a ovih travanjskih dana o svom pozitivnom iskustvu obojica su govorila u Zadru gdje je tamošnja podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi obilježila 40 godina od prve transplantacije matičnih krvotvornih stanica u Hrvatskoj.

O mladom, 28-godišnjem doktorandu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva s radnim mjestom na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u nekoliko smo navrata pisali u našem listu još dok je tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Buzetu postizao zapažene rezultate iz matematike. Natjecateljsku karijeru započeo je u četvrtom razredu osnovne škole, a već je u petom razredu osvojio prvu nagradu na regionalnom natjecanju. U međuvremenu je osvojio dvadesetak nagrada, a u gimnazijskim je danima dvije godine za redom bio državni prvak iz matematike.

Upravo ga je ljubav prema matematici odvela u Zagreb na Prirodoslovni matematički fakultet, gdje je kao student postao dobrovoljni darivatelj krvi, a potom se upisao i u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija prikupljanja uzoraka provodila se u Studentskom domu, a za Zakladu Ana Rukavina, koja svojim radom doprinosi razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, radu Banke krvi iz pupkovine, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija, saznao je, kaže, iz medija.

Izvor: Glasistre.hr

Foto: Ivan Čeh (privatna arhiva)