fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

JGL u investicijski projekt Integra 2020 ulaže 373 mil. kuna

Kao i prošla, i ova će godina u riječkom JGL-u biti obilježena značajnim investicijskim projektom Integra 2020 koja obuhvaća izgradnju novih proizvodnih i logističkih pogona. Naime, JGL gradi dva nova objekta – jedan u kompleksu Pharma Valley u Svilnom namijenjen kontroli kvalitete, razvoju i istraživanjima, te novi logistički centar na Kukuljanovu, u Industrijskoj zoni Bakar, čija je izgradnja pri samom kraju, piše Barbara Čalušić u Novom listu.

Ovim projektom bit će integrirani istraživačko-razvojni, proizvodni i skladišni kapacitete riječke farmaceutske tvrtke, a njime se ostvaruju tehnološki preduvjeti za budući razvoj i globalni rast. Investicija je vrijedna 373 milijuna kuna, a financirana je dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom iz dugoročnog kredita HBOR-a u iznosu od 280 milijuna kuna.

“Želja nam je pozicionirati JGL kao inovatora u razvoju naprednih, diferenciranih proizvoda unutar tri strateška terapijska područja – gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije. Realizacijom Integre objedinit ćemo i snažno ojačati naše istraživačko-razvojne i proizvodne kapacitete, a ulaganjem u vlastito intelektualno vlasništvo unaprijediti znanstveno-inovacijski ekosustav koji stvara preduvjet za rast konkurentnosti kompanije”, rekao je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

Pri završetku je izgradnja logističkog centra na Kukuljanovu koji se sastoji od dva funkcionalno povezana i konstruktivno odvojena dijela – automatiziranog visokoregalnog skladišta i ekspedita. Time će se osigurati skladištenje repromaterijala, poluproizvoda i gotovih farmaceutskih proizvoda, manipulaciju ulaznim i izlaznim tokovima roba, kao i dodatni uredski i pomoćni prostori za potrebe djelatnika na lokaciji. Skladište ima kapacitet 15.000 paletnih mjesta, a robom će manipulirati dva robotizirana krana.

“S tehnološkog aspekta, 2021. pamtit ćemo i kao godinu značajnog podizanja tehnološke spremnosti proizvodnje. U sklopu Integre te najvećeg objekta unutar JGL Pharma Valley kompleksa, prenamijenili smo skladišni u proizvodni prostor. Zahvat je uključio rekonstrukciju nosive konstrukcije, izgradnju novog sustava distribucije čistih medija, sustav termotehnike, kao i novi HVAC te cleanroom sustav. Investicija nam omogućuje povećanje kapaciteta u segmentu sterilnih sprejeva, kapi i aerosola za 60 posto, kao i prostore za buduće dogradnje linija za doziranje i pakiranje”, tumači Vučić.

Najkompleksnije je ulaganje u novi, multidisciplinarni objekt za istraživanje i razvoj te kontrolu kvalitete na Svilnom. Moderan objekt uz nove laboratorijske prostore sadržat će i GMP proizvodni pilot-pogon za manje serije. U novom objektu predviđeni su i dodatni sadržaji poput restorana, uredskih prostora, višenamjenske sale i predavaonice, te smještaj dijela postava JGL Muzeja farmacije.

“Projekt Integra će kroz nove istraživačko-razvojne kapacitete omogućiti još čvršće umrežavanje sa znanstveno-nastavnim sektorom, kao i jačanje platforme za daljnji rast naše zemlje u području farmaceutsko-biotehnološkog razvoja”, dodao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.