fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pronašli smo trikove protiv stresa koji će vas odmah umiriti! A jedan je jako ukusan

Stres je problem s kojim se susreću gotovo svi, ali ga možete na jednostavne načine kontrolirati

Uz užurbani raspored na poslu, brigu o djeci, privatne obveze i stotine drugih stvari koje morate obaviti u danu, lako je zaboraviti na količinu stresa pod kojom ste zapravo. Ali vaše tijelo je itekako svjesno. Sva ta napetost mogla bi pokrenuti lančanu reakciju zdravstvenih problema.

– Kad ste stalno pod stresom, vaš živčani sustav se zaključa, pa čak i male količine stresa mogu učiniti da se osjećate preopterećeno – rekao je dr. med. Henry Emmons, autor knjige The Chemistry of Calm.

Zato je toliko važno stvoriti rutinu opuštanja u onim trenucima kad vam voda dođe do grla.

Prepoznajte znakove

Najbolji način da upravljate svojim stresom jest spriječiti ga da se nagomila, ali to ponekad može biti teško jer signali vašeg tijela mogu biti suptilni.

– Ljudi često nisu svjesni da stres utječe na kvalitetu sna, možda ćete spavati osam sati, ali ako ne spavate duboko, osjećat ćete se iscrpljeno – kaže dr. Emmons.

Kako biste držali razinu stresa pod kontrolom, svaki dan odvojite nekoliko minuta da razmislite o neobičnim promjenama u svojim navikama ili fizičkom zdravlju.

Pomaknite fokus

Kad ste pod stresom, može vam se javiti želja da iznova razmišljate o tome što je pošlo po zlu. To je, naravno, krivo.

Dr. Emmons preporučuje da umjesto toga prebacite fokus na svoje tijelo. Pronađite mirno mjesto za sjedenje i opustite se. Zatim napravite dugi, duboki udah iz dijafragme, pokušajte udahnuti kroz nos brojeći do četiri, zadržite dah dvije sekunde i izdišite kroz usta sedam sekundi. Dulje izdisanje produbljuje vaše disanje, što pomaže smirivanju živčanog sustava.

– Možete čak i vježbati svoje disanje kada niste pod stresom, tako da točno znate kakvo vas duboko disanje umiruje – navodi dr. Emmons.

Pokrenite se

Svi smo u jednom trenutku koristili stres kao izliku za preskakanje tjelovježbe, ali ona zapravo pomaže u održavanju ravnoteže hormona stresa.

Stoga napravite pauzu, prošećite uz i niz stepenice ili se prijavite na neke grupne treninge u vašoj blizini. Zatim se opustite od svoje fitness rutine uz laganu glazbu.

Zdravi međuobrok

– U stresnim situacijama u ljudskoj je prirodi poželjeti se počastiti komadom torte. Ali tada je važnije nego ikad držati se zdravog režima prehrane – kaže registrirana dijetetičarka Elizabeth Somer, autorica knjige Eat Your Way to Happiness.

Slatki zalogaji podižu razinu glukoze u krvi, zbog čega se osjećate još nervoznije. Ako želite zdravu slasticu koja ublažava stres, umočite svježe jagode u otopljenu tamnu čokoladu, predlaže Sommer. Jako ukusan međuobrok koji će vam dati dva važna benefita. Voće smanjuje slobodne radikale izazvane stresom, dok tamna čokolada pomaže smanjiti hormone stresa u tijelu.

Druga opcija je grickati mrkvu ili štapiće celera. Jedenje hrskavih (ali zdravih!) grickalica pomaže vam da se oslobodite nagomilane frustracije.

Nazovite prijatelja

Provođenje vremena s prijateljima pomaže našim tijelima da oslobode hormone sreće. Stoga se nađite s prijateljem na kraju ludo užurbanog dana ili ga nazovite tijekom pauze za ručak.

Izađite

Jednostavno udisanje svježeg zraka može poboljšati vaš izgled i pomoći vam da se mirnije nosite s teškim situacijama. Izađite i uživajte u trenutku umjesto da razbijate glavu razmišljajući o svim stvarima koje morate obaviti. Istraživanja pokazuju da udisanje određenih mirisa, poput lavande, može pomoći vratiti imunološki sustav pod stresom na normalnu razinu.

Izvor: Zivim.hr