fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Karlovac dobio prva električna taxi vozila!

U prodajnom centru Auto Hrvatske na Ilovcu danas je održana primopredaja dvaju novih električnih vozila tvrtki Ambasador Taxi Karlovac.

–Ambasador Taxi Karlovac radi od 2010. godine i trenutačno zapošljavamo 17 djelatnika. Od ukupno 10 vozila, dva su električna. Ove godine planiramo nabaviti još bar tri do četiri vozila. Grad Karlovac nam pomaže tako da još uvijek imamo besplatno punjenje i nadamo se da će tako i ostati, kratko je izjavio direktor tvrtke Duško Gušić.

Inače, od ukupne cijene vozila koja iznosi 300 tisuća kuna, potpora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  iznosi 70 tisuća kuna.

Na primopredaji je bio i gradonačelnik Damir Mandić.

–Osim što je tvrtka uložila u taxi vozila, bitno je i zapošljavanje te 17 radnih mjesta. Grad Karlovac mora pronaći načine kako podržati ovakve investicije, a 2020. godine postavili smo sedam punionica za električna vozila na frekventnim lokacijama. Svi možemo vidjeti da jako dobro rade, a ta investicija Grad je koštala 200 tisuća kuna. Za sve vrste vozila punjenje je besplatno. Ono što se ovog ljeta moglo vidjeti je da je dosta vozila sa stranim registracijama prepoznalo ove lokacije, rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je da javni prijevoz upravo ide smjerom da bude što zeleniji i da budu što manje emisije CO2 te da ovim putem krenu sve taxi tvrtke u Karlovcu.

Direktor prodaje novih vozila u tvrtki Auto Hrvatska automobili Ante Čerkez je na primopredaji vozila između ostalog kazao:

–To su zapravo prva električna taxi vozila u gradu Karlovcu. Upravo s ovim vozilima gospodin Gušić napravio je jedan iskorak za grad Karlovac i s ova dva vozila zapravo dao lijep primjer na koji način se može promovirati ekološka osviještenost i naravno elektro mobilnost. Sam udio električnih vozila na hrvatskom tržištu je negdje oko 3 posto, s tim da se možemo pohvaliti da grad Karlovac u tom udjelu sudjeluje negdje sa 25 posto više od prosjeka cijele zemlje. Udio hibridnih vozila narastao je negdje do 14 posto u 2021. godini što je povećanje za dva i pol puta. Električna vozila su pak zabilježila porast od gotovo 300 posto. Same subvencije koje je država dala za električna vozila su značajno doprinijela u tom zamahu i ubuduće očekujemo njihove sve veće udjele u ukupnom tržištu Hrvatske- rekao je direktor prodaje novih vozila u tvrtki Auto Hrvatska automobili. (Karlovački.hr)