fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Južnoafrički fond kupio zagrebački Arena centar za 237,5 milijuna eura

Tvrtka sa sjedištem na britanskom otoku Manu, New Europe Property Investments (NEPI), novi je vlasnik zagrebačkog Arena Centra. Informacija je to koju su objavili kako novi tako i dosadašnji vlasnik, Heitman, koji je Arenu prodao NEPI-ju za 237,5 milijuna eura.

– NEPI je kupio stopostotni udio u Arena Centru od našeg joint venturea s Granit Holdingsom – potvrdio nam je i Gordon Black, viši izvršni direktor Heitmana. Potvrdio je i vrijednost transakcije od 237,5 milijuna eura.

U priopćenju koje je objavio NEPI ističe se da je ugovor o kupnji Arena centra potpisan 4. studenoga. Sam Arena centar NEPI je platio 218,5 milijuna eura, a za prateće zemljište od 4,4 hektara izdvojio je 19 milijuna eura. Novac za preuzimanje Arena centra NEPI je osigurao iz vlastitih sredstava, stoji u njihovoj objavi. S druge strane, iz samog Arena centra jučer se nije mogla dobiti nikakva informacija o prodaji.

Poznavatelji prilika ističu da se radi o dobroj transakciji, kojom NEPI na velika vrata ulazi na hrvatsko tržište. Naime, Arena centar je, kako stoji u priopćenjima Heitmana i NEPI-ja, s površinom od 62.100 četvornih metara i 215 dućana najveći trgovački centar na području Zagreba nakon West Gatea. K tome, nalazi se na vrlo atraktivnoj lokaciji – na južnom ulazu u metropolu i nadohvat je ruke onima koji s mora dolaze u Zagreb ili nastavljaju putovanje dalje prema kontinentu te je u neposrednoj blizini zagrebačke dvorane Arena.

– To je jako kvalitetna transakcija. Arena centar je po atraktivnosti i kvaliteti koncepta vjerojatno najbolji trgovački lanac u Hrvatskoj, a lokacija mu dodatno daje na značenju, baš kao i kvalitetan menadžment – rekao nam je jedan dobar poznavatelj prilika na hrvatskom nekretninskom i maloprodajnom tržištu.

Dodaje i kako je prateće zemljište, koje pruža mogućnost gradnje uredske zgrade ili drugih sadržaja, dodatni plus. Zbog svega toga, stav je našeg sugovornika da se radi o dobroj transakciji, kako za kupca tako i za dosadašnjeg vlasnika.

Slično razmišlja i Vedrana Likan, direktorica konzultantske kuće Colliers za Hrvatsku, Sloveniju i BiH. Ona ističe da NEPI ovamo ne dolazi kao špekulant, nego traži dobre poslovne prilike.

– Hrvatska i zemlje europskog jugoistoka za njih su atraktivne. Imamo, doduše, nešto rizičnije proizvode od drugih zemalja, osobito onih u srednjoj i zapadnoj Europi, ali zato vrlo atraktivne i s dobrim prinosima. Uz to, članica smo EU – napominje V. Likan.

Prema dostupnim podacima, NEPI se nalazi u većinskom vlasništvu nekoliko južnoafričkih kompanija, a njegove su dionice izlistane na burzama u Johannesburgu, Londonu i Bukureštu. U fokusu kompanije je širenje na tržištima tranzicijskih zemalja Europe, a već su prisutni u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Kada je riječ o Hrvatskoj, upućeni kažu da NEPI već mjesecima ovdje ispipava teren te da im Arena centar najvjerojatnije neće biti i posljednja akvizicija. U samom NEPI-ju jučer se nije moglo dobiti podrobnije informacije o njegovim planovima u Hrvatskoj.

Izvor: Jutarnji List