fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kad ulica postane galerija ili kako je Sisak postao mali Berlin: ‘Svatko može šarati i biti kustos’

U vrijeme kad se ništa ne smije, pa ni normalno rukovati, neke stvari ipak su procvjetale. Sve je više umjetnosti na otvorenom; murala, oslikanih zidova, grafita. Ima ih posvuda, a najaviše u Sisku koji je postao mali Berlin.

Siščani su podijeljeni.

“Upadaju u oči. Ljepše je vidjeti murale nego sivi zid”, prokomentirao je Vlado iz Siska.

“Meni to nije lijepo zato što su kuće uništene”, smatra pak Ankica iz Siska.

“Sisak je malo živnuo s ovom uličnom umjetnošću. Zato što se zgrade obnavljaju, ljepše je vidjeti. Na ljepšim zgradama je ljepše, na starim nije”, kazao je Ivica iz Siska.

“Ja stanem pred svaku zgradu koja je oslikana i ja se divim tome”, rekla je Izeta iz Siska.

Sisak, grad na tri rijeke, postao je i grad s 33 murala u posljednjih pet godina. Ulična umjetnost ovdje živi punim plućima.

Alma Trauber i Dahna Prskalo Peco zaslužne su što je, kako mnogi vole reći, sivi industrijski grad postao šarena oaza.

“Sisak je nekako uvijek na nekim dzdanjima prošlosti i onom što baštinimo, a nama je cilj da ostavimo trag nekog sadašnjeg vremena”, kazala je Alma.

Alma i Dahna stoje iza Rethink uličnog festivala koji okuplja domaće i strane umjetnike koji gradu daju neko novo ruho.

“Odlučili smo da, unatoč pandemiji i svim poteškoćama, ipak idemo van s muralima jer su zaista nevjerojatno sredstvo uljepšavanja životne sredine pa smo htjeli ljudima pomoći da s pandemijom izađu na kraj”, kazala je Dahna.

Pa dok je gotovo cijeli svijet bio paraliziran i iako strani umjetnici nisu mogli doći u Hrvatsku, samo u Sisku niklo je šest novih murala.

“Hrvatska ima predivne street art umjetnike koji su u vrhu svjetskog street arta pa se nije bilo teško odlučiti na to”, pojasnila je Dahna.

Isti ti umjetnici posljednjih mjeseci ukrašavaju gradove diljem Hrvatske. Od Opuzena na jugu, Vukovara na istoku pa do centra Zagreba. Sada je i njima mala ljetna stanka. Oslikavati fasade, kažu, nije baš lak posao.

“Išao sam kod kiropraktičara nakon zadnjeg murala. Iskočila su mi dva kralješka. Napravio sam ga u dva i pol dana što je poprilično brzo”, opisao je street art umjetnik Boris Bare.

Ako ste mislili da iza ovih pothvata ne stoji trud i rad, varali ste se.

“Tu su pripreme, izrade skice, pripreme fasade. Ima tu dosta posla, ali ako se dobro podijelimo onda to nekako ide lakše”, kazao je Bare.

“Super je osjećaj raditi. Zapravo je umjetnička galerija postala ulica. Svaki rad na zidu je prostor koji svatko može gledati, šarati i svatko je kustos. Dobar je osjećaj”, kazao je Tihomir Krklec, tatoo majstor i street art umjetnik.

“Hrvatsku u umjetničkom smislu za pet godina svakako vidimo kao šareniju i vedriju, u političkom smislu teško”, poručili su Bare i Krklec.

Videoprilog pogledajte klikom ovdje

Izvor: RTL.hr; Foto: TZG Sisak