fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako ne odustati od znanosti?

Živimo u vremenu kada je znanost kod mnogih izgubila kredibilitet, oko pandemije se snimaju scenariji, urote oko cjepiva, negativnosti je na sve strane.

Edukacije i argumenata za znanstvena dostignuća gotovo da nema ili se prezentiraju na pogrešan način s negativnim posljedicama. Iste utjeruju strah od nepoznatog u ljude i potpiruju bijes u javnosti koja iz dobre namjere ne želi biti nečiji eksperiment i nečiji pokusni kunić kako mnogi za sebe tvrde.

Međutim, postoje među znanstvenicima mnoštvo pozitivnih koji se hrabro bore za zdravlje čovječanstva i pokušavaju na sve moguće načine argumentirano pojasniti svoje stavove zašto je nešto dobro za populaciju i ustrajno ne odustaju od znanosti i činjenica.

Upravo je pitanje “Kako ne odustati od znanosti?”  tema predavanja uglednog fizičara i znanstvenika velikog popularizatora znanosti Saše Cecija na manifestaciji „Znanost za mlade u Vukovaru“. Biti znanstvenik ustvari je teško jer prije uspjeha prethode uglavnom mnogobrojni neuspjeli pokušaji, teško je doći do financijskih sredstava od fondacija i agencija za projekte, teška je ponekad i sama komunikacija među suradnicima i kolegama, teško je pričati s javnosti i medijima kojima je znanost zabava i izvor teorija zavjera.

Na sve ove teškoće dr.sc. Saša Ceci će dati svoje viđenje stvarnosti i odgovor kako ne odustati te kako ostati optimističan i u povjerenju sa svime što poduzimaju  i za što su posvetili svoj život, istraživački rad i djelovanje.

Na kome je odgovornost?

Gotovo smo sigurni da će uz predavanje biti zanimljivo i na samoj tribini na kojoj će svojim nesebičnim davanjem i dolaskom ponovo s Vukovarcima biti i akademik prof. dr.sc. Ivan Đikić i mlade kolegice znanstvenice dr.sc. Tea Žakula i Master of Research Andrea Majstorović.

Eto prigode da ih priupitamo iz prve ruke na kome je odgovornost i kako iznova vratiti kredibilitet kod mladih budućih znanstvenika.

Koga da slušaju, mentore, struku, medije te kako graditi odnose povjerenja za dobrobit zajednice i cijelog čovječanstva?

Svima je jasno da su mišljenja različita, no kako ih usmjeriti u dobro i u dobre rezultate za budućnost bez virusa i masovnih pandemija, bit će jedna od tema tribine:

Ustrajnost –  odlika uspješnih znanstvenika!

Iskustva s pandemijom u povijesti postoje, pitat ćemo ih kako je moguće da smo ih zaboravili kao i načine s kojima smo suzbijali pandemije i kako ustrajati na znanju i stručnosti?

Koliko su ljudi svjesni vlastite odgovornosti i što nam donosi sloboda izbora?

Tko je kriv za negativnost oko nas?

Kako bez straha od neuspjeha kontrolirati stvari i svjesno stvarati dobre okolnosti?

I za kraj kako afirmirati mlade da ustraju u učenju, istraživanju, znatiželji, propitkivanju i kako da se pripreme za mogući uspjeh u projektima.

Bit će ovo vrlo zanimljiva manifestacija sa svrhom. Ponovo će udruga Samo Pozitivno uz prikupljene donacije donatora pokloniti stipendiju nadarenom učeniku i pozvati mentore na rad s izvrsnom i talentiranom djecom.

Više o manifestaciji na linku: https://www.facebook.com/events/615163606133764

Ako ste u blizini, dođite u Vukovar ili popratite manifestaciju uživo na našem portalu www.samopozitivno.com

Urednica portala Mara Majstorović