fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Karlovačka županija ulaže 1,7 milijuna kuna za servis online plasmana hrane

Zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek Hajdin najavila je u srijedu da će županija uložiti 1,7 milijuna kuna u poljoprivredu – za servis online plasmana hrane, komasaciju, pripremu projekata za izgradnju sušara, hladnjača i slično.

U prijedlogu rebalansa proračuna Karlovačke županije planiraju se 14 milijuna kunja manji prihodi i rashodi, no unatoč tome, planirano je ulaganje u poljoprivredu jer su, kako je rekla Furdek Hajdin, antiepidemijske mjere ograničile plasman poljoprivrednih proizvoda.

Na obiteljskome poljoprivrednom gospodarstvu Ljiljane Maričić u Jelašima u blizini Karlovca Furdek Hajdin je rekla kako je koronakriza rezultirala time da su postali svjesniji da se mnogo hrane koja se jede ne proizvodi u Karlovačkoj županiji, a u njoj je mnogo neobrađene zemlje.

“Velika je površina koja nije obrađena, a služila je prije za proizvodnju hrane i trebalo bi je aktivirati za ratarstvo i stočarstvo”, rekla je Furdek Hajdin. Najavila da će se jedan dio od 1,7 milijuna kuna potrošiti za pripremu dugoročnih ulaganja, za sušare, hladnjače, otkupna mjesta, za melioraciju i natapanje, a za konačnu realizaciju tih investicija računa se i na europska financijska sredstva.

Druga dugoročna mjera je komasacija koja nije zaživjela pa usitnjena zemljišta i dalje iscrpljuju poljoprivrednike te oni gube energiju, vrijeme i novac. Komasacija bi riješila i problem nesređenog vlasništva, a tu se županija može angažirati i na otkupu zemljišta, posebno za ljude koji su raseljeni i slično.

Jedan dio novca potrošit će se i za edukaciju poljoprivrednih proizvođača, da se ne moraju snalaziti sami, da mogu, kako je rekla Furdek Hajdin, “koristiti sustave koji će ih voditi”.

Izradit će se i baza podataka o tome koliko je poljoprivrednog zemljišta u županiji, koliko je obrađenoga i neobrađenoga, tko su proizvođači, koje robe i u kojim količinama, a potražit će se i odgovor na pitanje koliko hrane i koju hranu treba proizvesti za samodostatnost.

Na nekim kratkoročnim programima već se radi, Karlovačka županija i Grad Karlovac aktivirali su tijekom koronakrize „Online tržnicu“ u koju se uključilo 56 OPG-ovaca, kojima narudžbe stižu i izvan županije.

Ljiljana Maričić, koja se na svojem OPG-u bavi proizvodnjom i preradom aronije, rekla je da su zahvaljujući „Online tržnici“ početkom mjeseca, kada je otvorena internetska stranica na kojoj su ponudili svoje proizvode, naziv i cijenu, dobili nove kupce, za koje se nada se da će i ostati njihovi kupci.

Oni su zamijenili one kupce koji su kupovali robu na tržnicama ili na kućnom pragu i to je jedini razlog što prodaja nije potpuno stala. Za proizvodnju aronije, matičnog soka i sirupa od aronije imaju voćnjak od 300 stabala aronije, imaju prostora za sadnju još 300 stabala, ali se ne usuđuju širiti proizvodnju bez sigurnijeg plasmana, a mali nisu zanimljivi trgovačkim lancima.

„Ne znam kako bismo taj problem riješili, mi smo spremni ići i u novu sadnju, ali pronaći kupce je teško. Faceboook je dobar, ali ako idete npr. Zagrebom od stana do stana prodati nekome litru ili dvije, to je dodatni trošak. Slanje poštom se isplati ako šaljete desetak boca, poslati jednu ili dvije boce s 30 kuna poštarine nije rješenje”, rekla je Maričić.

Furdek Hajdin je rekla da će, osim „Online tržnice” za ponudu i potražnju poljoprivrednih proizvoda, usporedno otvoriti i internetske stranice za ponudu i potražnju obrtničkih usluga te za smještaj, ne kao web-shop, nego za zajedničko oglašavanje.

Izvor: N1