fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Katalonija će testirati pametne prometne znakove koji detektiraju bicikliste na cesti

Ideja za promjenjiva ograničenja brzine bit će prisiliti vozače automobila da budu svjesniji kada dijele cestu s onima na dva kotača.

Katalonska prometna služba (SCT) najavila je da će počevši od rujna provoditi testove za inteligentne znakove za brzinu postavljene na strateškim mjestima gdje se odvija čest biciklistički promet. Elektronički znakovi mijenjat će ograničenje brzine na cesti kada otkriju da se u blizini nalazi biciklist pa će vozači vozila usporiti.

Vijest je stigla nedugo nakon tragedije koja se dogodila u gradu Castellbisbalu, nedaleko od Barcelone, gdje su dva biciklista poginula u nesretnom incidentu. No, o probnom projektu znakova već je odlučeno mnogo ranije kao o mjeri uvođenja povećanih sigurnosnih uvjeta na cestama za osobe koje koriste prijevozna sredstva bez motora.

U intervjuu ovog ponedjeljka, kako ga citira CCMA, Ramon Lamiel, direktor SCT-a, objasnio je da katalonska vlada već razgovara s vlasnicima cesta, posebno s pokrajinskim vladama, kako bi mogla “primijeniti tehnologiju i kontrolu brzine na ceste na kojima ranjive skupine dijele mobilnost i vozila”. Pročelnik za promet odlučio se za ugradnju inteligentne signalizacije koja se aktivira kada detektira da ima biciklista i ukazuje na obvezu smanjenja brzine.

Pojasnio je da će se početi primjenjivati ​​u rujnu u “jednom ili dva tunela”. Natječajna faza za ovaj projekt već je završena, što znači da će pametno raskrižje koje upozorava vozače na prisutnost biciklista biti postavljeno između gradova Centelles i Vic u središnjoj Kataloniji. Lamiel je priznao da se “ne mogu sve ceste nadograditi tehnologijom”, ali vjeruje da se mogu identificirati one koje se najčešće koriste i primijeniti odgovarajuće mjere.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay