fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Koje su kućne biljke najbolje za čišćenje zraka

Osim što našu planetu rješavaju štetnog ugljičnog dioksida kojeg pretvaraju u kisik, osnovu za postojanje i opstojanje uglavnom svakog živog bića, biljke su korisne i za mnoge druge stvari. Kao prvo, lijepe su. Kao drugo, neke lijepo miriše. Kao treće, jedan su od glavnih izvora hrane za nas 7 milijardi i desetke milijardi drugih životinja. Ovako bi mogli vjerojatno do neke stotice, ali mi ćemo se zaustaviti na jednoj od osobina biljaka koje su ključne za naše postojanje, a o tome se zapravo uistinu malo priča. Naime, biljke su ogromni pročišćivaći zraka, koji filtriraju i neutraliziraju hrpetinu štetnih spojeva i tako nas čine zdravijima.

U sklopu svojih testiranja usmjerenih ka poboljšanju kvalitete života astronauta i budućih svemirskih putnika, NASA je provela istraživanje o efikasnosti pojedinih biljaka u borbi protiv štetnih kemikalija i spojeva koji se često nalaze u zraku i u većim količinama mogu biti itekako štetni po naše zdravlje. To su redom benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen i amonijak, a evo i kućnih biljaka koje su najefikasniji borac protiv njih!

biljke-700x2985

Nije da to nismo znali i prije, ali svakako se dobro podsjetiti koje su prednosti držanja biljaka u kući, stanu, sobi ili radnom prostoru. Neke od pobrojanih štetnih kemikalija mogu uzrokovati tegobe poput umora i razdražljivosti, ali nema boljega nego roknuti par ljiljana ili krizantema na prozor i otkloniti svaki mogući problem već u startu. Nego, što s kaktusima? Jer kako stvari stoje, jedino nam te biljke ne umiru…