fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U kolovozu 25,4 milijuna noćenja, 7,3 posto više nego lani

U komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu ove godine boravilo je 4 milijuna turista ili 3 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a još veći porast i jedan od najvećih za kolovoz u zadnjih nekoliko godina od 7,3 posto, zabilježen je s 25,4 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Dobri rezultati kolovoza utjecali su na još bolji rezultat za prvih osam mjeseci ove godine, tijekom kojih je, po podacima DZS-a, u smještajnim objektima ostvareno 65 milijuna noćenja ili 8,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Strani su turisti pritom ostvarili 93 posto noćenja i porast od 9 posto u odnosu na lanjskih osam mjeseci, dok su domaći s udjelom u ukupnim noćenjima od 7,2 posto u porastu od 1,2 posto.
U kolovozu 94,1 posto noćenja ostvarili stranci

Strani turisti su u smještajnim objektima u kolovozu ostvarili čak 94,1 posto ukupnih noćenja ili 24 milijuna, čime su u plusu od 7,6 posto u odnosu na lanjski kolovoz, a došlo ih je 3 posto više ili 3,7 milijuna čime je ujedno ostvarena jedna od većih razlika zadnjih godina između njih i domaćih turista koji su u ukupnim noćenjima u kolovozu sudjelovali s tek 6 posto ili 1,5 milijuna noćenja.

No, i domaći su turisti u komercijalnim smještajnim objektima ostvarili poraste, u noćenjima od 3 posto, a i došlo ih je 4 posto više nego u lanjskom kolovozu odnosno 260,7 tisuća.

Među 80-ak stranih tržišta s kojih su dolazili turisti u Hrvatsku, u kolovozu su najviše noćenja, kao i tijekom cijele godine, ostvarili Nijemci, 26,1 posto od ukupnih stranih noćenja, a s udjelom od 11 posto na drugo mjesto su se nakon više godina vratili Talijani. Slovenci su treći s udjelom u noćenjima od 8,7 posto, dok su četvrti Poljaci sa 7,7 posto, koji su time na tom mjestu nakon dosta godina nadmašili Austrijance i Čehe čiji su udjeli u stranim noćenjima u ovogodišnjem kolovozu 7,6 odnosno 6,2 posto.

Iako ih je bilo znatno manje nego stranih, domaći su turisti također u komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu ostvarili poraste – došlo ih je 4 posto više ili 260,7 tisuća koji su ostvarili 1,5 milijuna noćenja ili 3 posto više.

Po vrstama smještajnih objekata, očekivano najviše noćenja u kolovozu, 54,3 posto ili 14 milijuna, ostvareno je u kućanstvima (sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor), koja su time u plusu od 11 posto, dok su kampovi na drugom mjestu sa 6,2 milijuna noćenja ili 3 posto više, a hoteli treći s 3,6 milijuna noćenja ili porastom od 3,5 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

Turistima je ukupno u kolovozu na raspolaganju bilo gotovo 360 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno nešto više od 975,3 tisuće stalnih kreveta, od kojih je gotovo 50 posto u obiteljskom ili smještaju u kućanstvima.

Samo u hotelima bilo je ukupno raspoloživih 79,2 tisuće soba i apartmana s ukupno 166,2 tisuće stalnih postelja, što je 17 posto od ukupnog broja kreveta, čija je prosječna popunjenost bila visokih 98,4 posto, što znači da su hoteli u kolovozu bili ‘dupkom’ puni.

Domaći turisti u kolovozu su najviše noćenja ostvarili u Crikvenici, Vodicama, Šibeniku, Malom Lošinju, Zadru, Biogradu na Moru, Svetom Filipu i Jakovu, Puli, Rabu i Viru, dok su strani najviše birali Rovinj, Medulin, Poreč, Dubrovnik, Umag, Mali Lošinj, Crikvenicu, Novalju, Tar-Vabrigu, Vrsar, Pulu i Funtanu.