fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Krenulo testiranje isprintanih solarnih panela čija je cijena 10 dolara po kvadratnom metru

Projektom “The Charge Around Australia (CAA)” napajat će se električni automobil Tesla s 18 isprintanih plastičnih solarnih panela od kojih je svaki dug 18 metara. Paneli će se odmatati pokraj vozila kako bi upijali sunčevu energiju kad ga treba puniti. Paul Dastoor, izumitelj tiskanih solarnih panela, rekao je da će tim Sveučilišta u Newcastleu testirati ne samo izdržljivost panela već i njihovu potencijalnu upotrebu za druge primjene.

Ovo je zapravo idealan pokusni prostor koji će nam dati informacije o tome kako ćemo koristiti i napajati tehnologiju na drugim udaljenim lokacijama, na primjer, u svemiru, rekao je Dastoor za Reuters u gradu Gosforthu, sjeverno od Sydneya. Isprintani solarni panel je lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 10 dolara po kvadratnom metru.

Ploče su izrađene na komercijalnom pisaču koji se izvorno koristio za ispis naljepnica za vino, javlja Zimo. Dastoor je rekao da bi korištenje ploča za pogon automobila navelo Australce da više razmišljaju o električnim vozilima i da bi im moglo pomoći u ublažavanju “tjeskobe” vezane uz domet električnih vozila. (Zajednica) traži ovakve odgovore na probleme s kojima se suočava, iz dana u dan, zbog klimatskih promjena, rekao je.

Na 84-dnevnom putovanju Teslom, tim planira posjetiti oko 70 škola kako bi učenicima prikazali ono što može donijeti budućnost. Upitan što bi Elon Musk, tvorac automobila Tesla i osnivač Tesla Inc., mogao reći o CAA projektu, Dastoor je rekao da se nada da će biti zadovoljan. CAA pokazuje kako se naša inovativna tehnologija može kombinirati s njegovim razvojem novih rješenja za planet, rekao je Dastoor.