fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Krovovi stotine taksija u Bangkoku postali vrtovi, a prazne gume bazeni za uzgoj žaba

Na stotine taksija već je više od godinu dana parkirano na parkiralištu Bangkoka. Pandemija je smanjila broj turista, a time je i potražnja taksi službe drastično pala. Kako bi zadržali svoje radnike, jedna je taksi služba na krovovima automobila počela saditi voće i povrće. Groblje napuštenih taksi automobila u predgrađu Bangkoka.

Ovako bi otprilike mogli opisati parkiralište taksija glavnog grada Tajlanda. I to sve ne bi bilo ništa neobično da ovih stotinu automobila nije u voznom stanju i da na njima nije napravljena prava mala farma voća i povrća. Naime, zbog pandemije koja je poharala svijet prošle godine, a potpuni kraj joj još uvijek nije na vidiku, turizam u gradu anđela kako ga još nazivaju, je drastično pao pa je na stotine taksista na rubu preživljavanja. To je potaklo taksi tvrtke da na automobilima koji su u mirovanju izgrade vrt koji uzgajaju nekoć vozači kroz noćni život ovog osebujnog grada.

Umjesto da njihovi zaposlenici gladuju i čekaju bolje sutra , Taxi garaža Ratchapruk uzela je stvar u svoje ruke uzgajajući povrća na krovovima automobila. Osim toga, hrpe napuštenih automobilskih guma poslužile su i za uzgoj žaba. Nakon oštrih zabrana zatvaranja u glavnom gradu Tajlanda, taksi kompanije bile su primorane otpustiti većinu svojih vozača, a mnogi od njih su napustili Bangkok i vratili se u svoja rodna sela.”Ovo je naša posljednja opcija. Odlučili smo uzgajati povrće, i žabe na krovovima jer trebamo između ostalog, od nečeg vratiti zajmove koje smo uzeli za našu taksi tvrtku”, rekao je za strane medije Thapakorn Assawalertkun, jedan od vlasnika. Patlidžani, čili, krastavci, tikvice i bosiljak uzgojeni na automobilima, zajedno sa žabama pomoći će hraniti vozače i zaposlenike bez posla, a ako će usjevi imati dobar prinos, višak planiraju prodati na lokalnim tržnicama. “Uzgoj povrća na krovovima neće oštetiti taksi vozila jer je većina njih već oštećena do daljnjeg i to zbog neuporabe već više od godinu dana. Motori su pokvareni, gume su pokvarene. Ništa se zasad ne može učiniti”, kaže Thapakorn.

Tajland je uveo stroga ograničenja za rješavanje smrtonosnog porasta slučajeva COVID-a posljednjih mjeseci, uključujući noćni policijski sat. Međunarodni turisti obično čine 11 – 12 posto tajlandskog BDP -a. Ovaj je broj pao za 83 posto 2020. godine zbog strogih uvjeta ulaska koji su nametnuti stranim dolascima tijekom pandemije. Samo tijekom prosinca 2020. zemlja je primila nešto više od 6.000 stranih turista što je uzrokovalo pad od 99,8 posto u odnosu na prosinac 2019. godine, kada je bilo gotovo 4 milijuna posjetitelja. Procjenjuje se da je time izgubljeno oko 1,4 milijuna radnih mjesta. S najvećim brojem slučajeva COVID -a, inicijative poput ove u taksi službi Ratchapruk ključne su za pomoć nezaposlenim radnicima u pronalaženju hrane u ovom teškom vremenu kao i razvijanje urbanih vrtova usred grada.

Izvor: Green.hr