Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kućica blizu Zagreba u kojoj se spava, kuha i pije rakija za 0 kuna

U budućnosti ću kućicu iznajmiti, ali za sada se ništa ne plaća“, kaže Petar.

Gospodin Petar Miljenović, za prijatelje Pero, jedan je od rijetkih, ako ne i jedini hrvatski ugostitelj koji svoj smještaj iznajmljuje potpuno besplatno. Njegova lovačka kućica smještena je „usred ničega“ na granici sa Slovenijom. U blizini Pogane jame na 980 metara nadmorske visine čuvana je tajna izletnika, lovaca, planinara i zaljubljenika koji dolaze u idilični žumberački kraj, piše punkufer.

„Iznad sela Grič, koje se nalazi na 780 metara i najviše je naseljeno mjesto na Žumberku, ide se još 5 kilometara uzbrdo. Ključ je uvijek ‘pokraj otirača’ – kućica je otvorena za sve putnike namjernike i fotografe koji se lako izgube u žumberačkim prostranstvima. Pokraj kućice je slikoviti izvor, a voda nakon otprilike 300 metara utječe u veliku špilju nazvanu Pogana jama“. Osim peći i, naravno, narezanih drva, u kućici ima nekoliko lonaca, karta Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, i ono najvažnije, boca žumberačke rakije.

„Vrata kućice otvorena su svima, a lovci i izletnici znaju da se ondje mogu odmoriti i prespavati. Prespavati može deset ljudi, ali morate znati da je to robinzonski odmor. Kupaonice nema, tek WC. Na raspolaganju je i pečenjara te rakijica koju donesem svakih nekoliko dana. Ponekad me dočeka 50 kuna, a nekad 2 eura umjesto zahvale. U budućnosti ću kućicu iznajmiti, ali za sada se ništa ne plaća“, kaže Petar.

Gospodin Miljenović vlasnik je restorana Žumbrerački raj u slikovitom selu Žamarija, nadaleko poznatom po dobrim pastrvama, ali i peki, prasetini i janjetini koja se neumorno okreće na ražnju. Taj je raj za ljubitelje fine domaće hrane, smješten u netaknutoj prirodi, srcu zaštićenog Parka prirode Žumberak. Iza restorana, tik uz bistru rijeku Žumberačku Kupčinu nalazi se ribnjak s pastrvama po koje se odlazi nakon što ih gost poželi na tanjuru.

„Nudimo autohtona domaća jela, lovačke specijalitete, jela po narudžbi, jela s ražnja, jela sa roštilja te ostala jela i slastice po već zaboravljenim receptima“, objašnjavaju u restoranu.

Upalite mašinu i krenite u divljinu!