fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

LEGO će svoje kocke praviti od reciklirane plastike

Lego je predstavio prototip kockice izrađene od recikliranih PET boca što predstavlja najnoviji korak u težnji tvrtke da svoje proizvode izrađuje od održivih materijala.

Tijekom protekle tri godine, znanstvenici i inženjeri testirali su više od 250 varijacija PET materijala i stotine drugih formulacija plastike. Rezultat je prototip koji zadovoljava nekoliko njihovih zahtjeva za kvalitetu, sigurnost, zabavu i jačinu kojom se spajaju kockice. Međutim, proći će neko vrijeme dok se kocke izrađene od recikliranog materijala na pojave na policama dućana. Tim se nada da će nastaviti ispitivati i razvijati PET formulaciju, a zatim procijeniti hoće li prijeći u fazu pilot proizvodnje. Očekuje se da će sljedeća faza testiranja trajati najmanje godinu dana.

“Znamo da djeca brinu o okolišu i žele da naše proizvode učinimo održivijima. Iako će proći neko vrijeme prije nego što će se moći igrati s kockicama od reciklirane plastike, želimo djeci dati do znanja da radimo na tome i želimo ih povesti s nama na to putovanje”, rekao je potpredsjednik za zaštitu okoliša u Lego grupi, Tim Brooks. Lego je najavio da će u početku koristiti plastične boce od bezalkoholnih pića za izradu novih dijelova igračaka. Navodi kako plastika izvučena iz oceana ne bi bila prikladna jer je obično već previše razgrađena.

Izrada prototipa kocke najnovija je inovacija na Legovom putu prema održivosti. Tvrtke je 2020. objavila da će iz svojih pakiranja ukloniti plastiku za jednokratnu upotrebu, a 2018. počela je s proizvodnjom elemenata od bio-polietilena dobiven iz šećerne trske s održivim izvorom. Mnogi Lego setovi sadrže elemente izrađene od bio-polietilena, a tvrtke kaže da je taj materijal idealan za izradu dijelova setova kao što su drveće ili lišće. Međutim, bio-PE trenutno nije prikladan za izradu tvrdih, jačih elemenata kao što su kultne kockice.

Lego godišnje proizvodi između 110 i 120 milijardi komada plastike, a oko 80% trenutno se izrađuje od ABS-a. Oko 5% izrađeno je od polimera koji dolazi iz šećerne trske. Tvrtka godišnje emitira oko 1,2 milijuna tona ugljika, a otprilike trećina toga dolazi iz proizvodnje materijala. Korištenje reciklirane plastike pomoći će smanjiti te emisije, a tvrtke također želi koristiti više obnovljivih izvora energije u svojoj proizvodnji.

Izvor: Green.hr