fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ljepote istočne Istre predstavljene na Weekendu

Na ovogodišnjem Weekend Media festivalu po prvi put su se zajedno predstavile tri istarske općine Općina Kršan, Općina Raša, Općina Sveta Nedelja i  Grad Labin. Pomalo nepravedno zanemarena i još uvijek neotkrivena istočna Istra, s bogatom rudarskom poviješću ali i najljepšim plažama na poluotoku, polako postaje novo hit odredište kad je u pitanju kulturni, sportski i gastronomski doživljaj u turizmu.

Labinština posjeduje preko 250 km biciklističkih i isto toliko pješačkih staza koje pružaju prekrasan pogled na ljepotu krajolika istočne Istre. U suradnji s hotelskom kućom Valamar, Turistička zajednica Grada Labina i Općine Raša ulažu znatna financijska sredstava u outdoor ponudu. U Rapcu se tako nalazi Bike park koji svojim gostima pruža nezaboravne trenutke vožnje biciklom s pogledom na Kvarner.

Grad Labin kao središte istočne Istre ali ujedno i grad umjetnika koji su svoj trag ostavili u cijeloj Labinštini, privlači sve više zaljubljenika u odmor sa kvalitetnim sadržajem, ali i digitalne nomade iz cijelog svijeta koji su upravo ovdje našli svoj dom.

”Labinština i istočna strana Istre nije toliko razvikana putem medija, ali nakon posjeta svatko postane zaljubljenik u Istru i u to područje. Posebnost Labinštine i ono što ona ima za ponuditi su najljepše plaže, posebno plavo more, najbolje maslinare i vinare ovoga kraja, te prekrasan spoj prirode, kulturno – povijesne i rudarske baštine.

Mi Labinjani smo zemljopisno drugačiji, sačuvali smo svoj mentalitet, kuhinju ali i kulturnu baštinu. Naši gosti ostanu zapanjeni našim ponudama jer težimo kvaliteti a ne kvantiteti. Imamo predivan grad, predivnu obalu i na to smo ponosni” izjavio je gradonačelnik Labina, Valter Glavičić.

Labin je ove godine obilježio  i 100 godina Labinske republike, a rudarska baština danas je dio turističke priče ovoga kraja.

Općina Raša velike je napore uložila u revitalizaciju rudarske baštine, a svakako je jedna od njih obnova rudnika, te je ishodila sve potrebne dozvole za prenamjenom rudnika u turističke svrhe.“ izjavio je Jasmin Mahmutović, direktor TZO Raša.

Kad poželite snimiti neke od najboljih selfija i popraviti instagram feed onda je općina Kršan pravo mjesto za vas. Iz starog grada Plomin pruža se prekrasan pogled na Plominski zaljev ali i na kulu Kršanskog Kaštela koja je i poznatom hollywoodskom glumcu Ryanu Reynoldsu poslužila kao savršena lokacija za snimanje reklame.

 „Naravno, ne smijemo zanemariti Kaštel Kožljak, buduće mjesto arheološkog parka i centra kontemplacije.“ izjavio je Lucian Mrzlić predsjednik općinskog vijeća Općine Kršan. Svakog 1. svibnja u općini Kršan održava se Krafifest, manifestacija posvećena gastronomskoj deliciji ovoga kraja- krafima, a u proljeće brojni posjetitelji dolaze na Festival samoniklog bilja.

Park skulptura Dubrova već 50 godina poziva umjetnike iz cijelog svijeta, a taj raj skulptura pokraj Labina, mjesto je posebne vrijednosti.

Neki od istaknutih umjetnika koji su do sada bili predstavljeni na  Mediteranskom kiparskom simpoziju su Dušan Džamonja, Edo Murtić, Ivan Picelj te mnogi drugi regionalni umjetnici. Imali smo goste i iz inozemstva, Hiroshi Mikami iz Japana, Antonio Paradiso iz Italije i Gail Morris iz Engleske“, izjavila je Renata Kiršić, predsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij.

Uz turistički potencijal za sve zaljubljenike u umjetnost, veliki potencijal leži i u vinarima i OPG-ovima, koji svojom ponudom oduševljavaju brojne posjetitelje“, dodala je načelnica Općine Sveta Nedelja, Irene Franković.

Tako su brojni uvaženi gosti uživali na 14. Weekendu u vinima Udruge Trs, s područja Labinštine, koktelom Sponte spritz sa samoniklim biljem koktel majstorice Nine Laginje, sirevima sirane Zlata i Fajman te degustaciji maslinovog ulja Belić.

Istočna Istra, sigurni smo, oduševit će sve koji je posjete.  Zato nakon Rovinja, sljedeća destinacija je East Istria!