fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ljubica Uvodić-Vranić na Forumu kulture i edukacije u Vinkovcima: “Pišite, ljudi, pišite!”

Svi nam govore da radimo na sebi, ali jedino u knjigama piše kako – rezimirala je Ljubica Uvodić-Vranić svoj nadahnuti govor na Forumu kulture i edukacije vinkovačke udruge Samo pozitivno i osvojila veliki pljesak prisutnih. Ljubica Uvodić-Vranić bila je gošća desetog Foruma kulture i edukacije, čija je tema bila Edukacijom i kulturom čitanja do mentalnog zdravlja. Pisanjem i čitanjem postajemo svjesniji svojih misli i svojih želja, oblikujemo vlastite ideje i planove povezujemo se s drugima, razvijamo suosjećanje, razmjenjujemo rješenja, rastemo i zdravije živimo – bio je zaključak razgovora koji su Mara Majstorović i Rajna Šimunić vodile s psihologinjama Ljubicom Uvodić Vranić i Sandrom Pocrnić Mlakar, urednicom u nakladničkoj kući Beletra.

Mara Majstorović i Rajna Šimunić podsjetile su na brojne radionice i projekte koje je udruga Samo pozitivno organizirala ove godine, a među njima je i slikovnica “Legenda o Orionu” autora Silvija Matušinskija, koja govori o prapovijesnom nalazu iz Vinkovaca. Glinena posuda Orion nađena je na području Vinkovaca prilikom gradnje današnjeg hotela Slavonija u vučedolskom sloju, a pretpostavlja se da izrađena prije 4500 godina. Posuda prikazuje najpotpuniji indoeuropski kalendar i zviježđa za sva četiri godišnja doba. Slikovnica Silvija Matušinskija omogućuje vinkovačkim mališanima da već u ranoj dobi doznaju za Orion i prapovijest grada na Bosutu.

Kako je spomenula Mara Majstorović, još od antike zajednica kroz tragedije osvještava svoje probleme, a Sandra Pocrnić Mlakar dodala je da danas gradovi o svojim tegobama progovaraju kroz krimiće i navela naslove domaćih autora iz tri velika grada – “Štakori” Jana Bolića iz Rijeke, “Ako prođe, prođe” Mihaele Erceg iz Splita i “Ubojstvo na Mrežnici” Anđelke Kliment iz Zagreba. Čitanjem se povezuju i ljudi i gradovi, podsjetile su sugovornice jer se o knjigama o Rijeci, Splitu i Zagrebu govori u Vinkovcima.

Dok beletristika govori o željama, publicistika govori o iskustvima i znanjima koje želimo podijeliti s drugima, kao što je ispovjedna proza Dalibora Talajića “Most ponad burne rijeke” i nastavak “Treptaji” ili pak poslovni priručnik “Prodajni mindset” Vedrana Sorića, koji je Beletra darovala Krunoslavu Josipu Čačiću, voditelju Poduzetničkog inkubatora Vinkovci, u čijoj je dvorani održan Forum.

Ipak, više od psihologa o čitanju i pisanju znaju umjetnici, istaknula je Ljubica Uvodić-Vranić i citirala poruku Renata Baretića iz njegove knjige „Kadrovi kadra“: “Ljudi, pamtite! Pamtite sve što vam se zbiva. Pišite, ljudi, pišite dnevnike, bilješke, pišite svoje misli, svoje strahove, u kraticama, u inicijalima, bez obzira na gramatike i pravopise, pišite da ne zaboravite sami sebe.

U povodu desete obljetnice Foruma, Mara Majstorović podsjetila je na inicijative koje je Forum pokrenuo.

Jedna od njih je osnivanje novih muzeja u Vinkovcima, s obzirom da su Vinkovci jedno od najstarijih naselja u Europi.

Nastup Ljubice Uvodić-Vranić bio je podsjetnik da je među prijedlozima Foruma i posjet književnika Renata Baretića, koji živi u Splitu, a Vinkovčani su ga zavoljeli kroz njegove romane i kolumne.