fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Lovor je jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za suhi kašalj

Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, također i neke vitamine B skupine kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina

Lovor (lat. Laurus nobilis) bogat je različitim antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Znatno poboljšava naš imunosni sustav i čini ga jačim. Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, također i neke vitamine B skupine kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina. Od minerala sadrži kalcij, mangan, željezo, selen, cink i magnezij.

Listovi su vrlo aromatičnog, ljuto gorkog okusa, pa je popularan i kao začin i kao ljekovita biljka i kao ukrasno drvo ili grm. Najviše ga ima u primorskom području Hrvatske i zemljama Sredozemlja. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a djeluje i protiv bolesti dišnog sustava.

Lako ga je napraviti i kod kuće

Kad osjetite da ćete imati napadaj kašlja, uzmite žlicu sirupa od lovora. Lako ga je napraviti i kod kuće. U proključalu vodu (2,5 dl) stavite šest listova lovora i kuhajte poklopljeno 6-10 minuta. Izvadite listove, a u tekućinu umiješajte 6 žlica smeđeg šećera ili meda i iscijeđeni limun. Miješajte dok se šećer ne otopi. Sirup potom spremite u staklenu bočicu i držite u hladnjaku. Kad se ohladi, postat će gušći. Potrošite ga za nekoliko dana.

Trudnice i dojilje ne bi trebale piti sirup od lovora zbog nedovoljno dokaza o tome kako djeluje na dijete i majku. Kod jakog kašlja, bronhitisa ili infekcije gornjih dišnih puteva mogu pomoći i oblozi od lovora.

Izvor: Zivim.hr