fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Maslinovo ulje Katoličke osnovne škole u Šibeniku osvojilo prvo mjesto na svjetskom natjecanju u New Yorku

Učenici Katoličke osnovne škole u Šibeniku su sa školskim domarom i voditeljem računovodstva proizveli organsko maslinovo ulje i osvojili zlatnu medalju na svjetskom natjecanju u New Yorku.

Katolička osnovna škola u Šibeniku uzgaja maslinik i proizvodi vlastito maslinovo ulje. Djeca se brinu o masliniku kroz školsku zadrugu “Školjka” uz kontrolu i mentorstvo iskusnijih djelatnika, ponajprije domara škole Marka Rupića koji provodi najviše vremena u masliniku te Šime Petrovića, voditelja računovodstva koji je zadužen za koordinaciju berbe i prerade, prenosi Šibenski.

“U školi je trenutno 311 učenika. Cijela je škola uključena u zadrugu, a osim zadruge imamo i čitav niz izvannastavnih aktivnosti koje omogućuju učenicima da razvijaju svoja znanja prema vlastitim interesima. Imamo tako i domaćinstvo, robotiku, likovnu grupu i brojne druge. Pandemija nas je malo usporila u svemu tome, ali sada se već polako vraćamo ustaljenom ritmu”, priča ravnateljica škole, sestra Mandica Starčević.

Prije otprilike 13 godina djelatnici škole posadili su stabla, koja, pokazalo se, daju izvrstan urod i još bolje ulje. Iako bi korištenjem kemikalija bilo jednostavnije održavati i zaštititi masline, oni ih ne koriste i od organskog uzgoja neće odustati. Naime, njihovo ulje je osvojilo zlatnu medalju na Svjetskom natjecanju maslinova ulja (World Olive Oil Competition) koje je održano u New Yorku. Na natjecanju su predstavljena 1.244 uzorka iz 28 zemalja.

“Što se tiče uzgoja, riječ je o maslinama isključivo organskog porijekla. Ne koristimo nikakve kemikalije i preparate, što priroda da, da. Mislim da je to djelomično i razlog zašto nam je ulje tako kvalitetno”, ističe domar škole Marko Rupić. “Jako puno vremena provodim u masliniku jer je riječ o velikoj površini. Osim maslina, brinem se i o redovitoj košnji, a sve to zahtijeva i vremena i truda. Nabavili smo nekoliko sadnica voćki, a i u planu nam je možda zasaditi mali vinograd, vidjet ćemo, još jedan ili dva para ruku ne bi bilo na odmet.”

Izvor: Green.hr