fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Maturant iz Vinkovaca osvojio svjetsko zlato u Geografiji

U Beogradu je jučer završena svjetska Geografska olimpijada. Najbolji na njoj bio je maturant Srećko Kajić, piše srednja.hr.

Srećko Kajić je učenik Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Ove je godine ostvario jedan od najboljih rezultata u povijesti državne mature na Geografiji. Riješio je točno 91 posto ispita.

Tri puta državni prvak

Na natjecanjima iz Geografije je tijekom srednjoškolskog školovanja redovno sudjelovao i tri puta je bio najbolji u državi.

“Geografija me zanima od malih nogu i počeo sam učiti o zemljama još u ranom djetinjstvu, a kroz školovanje se to znanje upotpunjavalo pa sam postao državni prvak u 2. razredu srednje škole, a ‘titulu’ sam obranio i iduće 2 godine”, kazao je Srećko.

Na svjetskoj Geografskoj olimpijadi osvojio je zlatnu medalju i u ukupnom je poretku završio kao drugoplasirani što je jedan od najboljih pojedinačnih rezultata u povijesti hrvatskih sudjelovanja na tom natjecanju.

Srebrna medalja otišla je u Slavonski Brod

Srebrnu medalju i odličan rezultat na istom natjecanju osvojio je Mihovil Penavić, učenik Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom brodu.

Na natjecanju su sudjelovali još i Nikola Bišćan, učenik Srednje škole Donji Miholjac i Leo Radalj, učenik III. gimnazije u Splitu. Obojica su ostvarila vrlo dobre rezultate.

Natjecanje za učenike srednjih škola

Geografska olimpijada je natjecanje najviše razine na području geografije za učenike srednjih škola starosti od 16 do 19 godina.

Sastoji se od pisanog dijela u kojemu se rješavaju kompleksni problemi na svim područjima geografije, od klimatskih promjena do problema nejednolikog razvoja pojedinih regija. Tu su još i upravljanje prirodnim rizicima poput poplava, potresa, vulkanskih erupcija i suša, sve do problema starenja stanovništva, migracija, prenaseljenosti i geopolitičkih kriza.

U drugom dijelu je terenski rad koji se sastoji od izrade geografske karte istraživanog područja i rješavanja konkretnih prostornoplanerskih problema.

Treći dio natjecanja je multimedijski ispit koji se rješava uz pomoć računala i uključuje povezivanje i zaključivanje na temelju danih grafičkih priloga, a potrebno je poznavanje glavnih gradova, zastava i sličnih klasičnih podataka koji se pronalaze i u kvizovima.

Izvor: Index.hr