fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mladi hrvatski prirodoslovci u Minsku su osvojili prvo mjesto

Naši učenici s Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca, koji je održan u glavnom gradu Bjelorusije, kući su donijeli zlato piše 24sata.hr

Hrvatsku je ove godine na petodnevnom turniru proslavio šesteročlani tim iz cijele Hrvatske: Andrej Todić, Marko Drozdek, Dora Špoler, Magdalena Žokalj, Rea Pešušić i Marita Machata, a uz njih su bili mentori Domagoj Pluščec, Zoe Jelić Matošević i Elena Lukačević. Riječ je o eksperimentalnom natjecanju iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola, a reprezentacija hrvatskih prirodoslovaca složena je nakon državnog turnira održanog u siječnju ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji je najboljima bio ulaznica za turnir u Minsku.

Učenici su morali riješiti 17 znanstvenih problema. Morali su istražiti teoriju, osmisliti eksperiment, napraviti eksperimentalnu aparaturu, izmjeriti i usporediti rezultate s teorijom te napraviti znanstveno istraživanje, a u “znanstvenim borbama” u Bjelorusiji “pomeli” su konkurente iz cijeloga svijeta okupljene u 21 tim. Za prolazak u polufinale ključni su bili rezultati istraživanja koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, a za finale istraživanje brzine množenja kvasaca na različitim temperaturama.

– Čovjek bi pomislio da je to jednostavno, ali zapravo ima puno varijabli koje je moguće mijenjati od samih kvasaca do toga kako kontrolirati temperaturu – istaknuo je za 24sata.hr mentor Domagoj Pluščec.

Učenici su se u subotu vratili u Hrvatsku, a u glavnom gradu Hrvatske kratko su uz palačinke proslavili odličan rezultat.

– Čovjek bi pomislio da je to jednostavno, ali zapravo ima puno varijabli koje je moguće mijenjati od samih kvasaca do toga kako kontrolirati temperaturu – istaknuo je mentor Domagoj Pluščec.

Učenici su se u subotu vratili u Hrvatsku, a u glavnom gradu Hrvatske kratko su uz palačinke proslavili odličan rezultat.

Izvor: 24sata.hr