fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mladi Solinjani projektirali pametnu autobusnu stanicu

Projektno rješenje je napravljeno, a sada se zatvara financijska konstrukcija za proizvodnju.

Nakon što je mladi solinski inovator Ivan Mrvoš svoju ideju “Pametne klupe” uspio realizirati gotovo do globalnih razmjera, njegovim putem kreću i nasljednici, pobjednici prošlogodišnjeg Poduzetničkog kampa kojeg organizira Poduzetnički centar Solin.

Dizajnersko rješenje
Naime, ideja mobilnog interpretacijskog centra Lucky4You je dobila svoje obrise i razvija se u Poduzetničkom inkubaru Klis. Kako pojašnjavaju autori Jakša Vidović, Josip Lažeta, Mate Tokić i Toni Tošić, studenti splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), radi se o novitetu, čak i u svjetskim razmjerima. Nakon što su svoju ideju pretočili na papir, u realizaciji projekta pomogli su im stručnjaci sa splitskog Arhitektonskog fakulteta. Ono što je zanimljivo, da su sadašnje vizure projekta, koji je koncipiran kao svojevrsna autobusna stanica, ponudile dvije studentice arhitekture – Ana Mikulić i Ana Mustapić.

“Ideja autobusne stanice učinila nam se zanimljivom i u njoj smo vidjele mnogo više potencijala od samog info pulta. Pružajući prolaznicima mjesto za sklanjanje od vremenskih uvjeta, mjesto za odmor i informiranje, stanica je dobila novu dimenziju”, pojašnjava Mustapić. Stanica koju su predložile studentice sastoji se od tri dijela: konstrukcije, ovojnice i tehnologije koja to sve povezuje. Čelična konstrukcija, ovojnica od napete crne cerade koja odaje dojam solidne glatke plohe iznutra osvijetljene LED rasvjetom koja se aktivira kada se prolaznik približi. Solarni paneli smješteni su na krovnu plohu stanice. Unutra se nalazi metalna klupa, jedinica za punjenje mobitela i tableta te projekcijski prostor za prezentacije, dok je izvana LED zaslon za pružanje informacija. Lažeta je kazao kako ni u snu nisu zamišljali kako će njihov Lucky4You uređaj izgledati poput autobusne stanice, no kada su uvidjeli što se sve s tim rješenjem može, nisu dvoumili – suradnja je brzo sklopljena.

Kako bi sustav besprijekorno funkcionirao, bilo je potrebno postići modularnost komponenti i određenih cijelina, a takav način realizacije sustava znatno olakšava i moguće buduće nadogradnje. Naime, kako pojašnjava autorski tim, cijeli sustav je moderan. Projektor, odnosno projekcije na kojima se korisnicima prezentira sadržaj, pokreće se na podražajem senzora pokreta, tj. kada se osoba približi stanici ona “oživi”. Na zanimljivi način je realizirana ta interakcija sa sadržajem – projektor i uređaj za detekciju pokreta, a s vanjske strane postavljen je jedan informativni LED zaslon koji pokazuje trenutnu temperaturu, zanimljivosti iz tog mjesta, informacije o kulturnim zbivanjima i sl. Dizajn je vrlo atraktivan i pruža brojne mogućnosti, od toga da se ljudi odmore, sklone od lošeg vremena, informiraju i educiraju preko video prezentacija koje će biti na više jezika te će se moći i preslušati, a ne samo pročitati.

Financijski okvir
“Papirnati dio” projekta je završen, a sada kreće vjerojatno i teži dio posla – izrada i prodaja toga sustava. Kako bi osigurali financijsku konstrukciju, mladi solinski poduzetnici se prijavljuju na niz natječaja. Istraživanjem tržišta su uočili kako ruralna područja nemaju razvijen kanal prema turistima. Nedostaje im način za prezentaciju vlastitog sadržaja posjetiteljima, a često mjesta nemaju ni vlastitu web stranicu. Zbog toga bi jedno takvo mjesto bilo idealno za postavljanje prvog mobilnog interpretacijskog centra jer bi se na takvom primjeru najbolje mogao vidjeti rezultat – unaprijediti turiziam.

Izvor: www.poslovni.hr