fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Modelira glinene suvenire i za izvoz

Obrt Kera-tims iz Bedekovčine bavi se ručnom izradom unikatnih suvenira i ukrasno-uporabne keramike.

Čak 90 posto proizvoda je ručni rad, a vlasnik i autor svih suvenira Mladen Savić koristi isključivo materijale koji nisu štetni za zdravlje.  “Ideje nalazim svuda oko sebe, motivima mjesta, kulturno-povijesnim spomenicima, događajima i tradiciji. S obzirom na to da sam vješt u crtanju i modeliranju odabrao sam glinu kao sirovinu”, objašnjava Savić.

Kako kaže, od velike pomoći mu je sudjelovanje na raznim manifestacijama poput Špancirfesta u Varaždinu gdje već godinama dolazi u direktan kontakt s kupcima te osluškuje njihove kritike, pohvale i želje. Na sličan način je nastala i ‘Hrvatska kućica’ koja kao i većina njegovih suvenira ima svoju priču, naime svaka strana kućice predstavlja jedan dio Hrvatske na kojoj su prikazane karakteristike gradnje određenog područja.

“Opće je poznato da u našoj zemlji većina suvenira dolazi iz uvoza. Želja mi je da se taj trend promijeni”, kaže Savić, koji planira i dalje razvijati proizvodnju keramičkih suvenira jer glina je nepresušan izvor mogućnosti, a nada se i otvaranju suvenirnice u budućnosti. “Upravo zbog načina rada i činjenice da mogu sam napraviti sve od ideje do finalnog proizvoda otvorili su se poslovi i izvan Hrvatske. Izgradio sam prepoznatljiv stil odmaknuvši se od standardne izrade, a osvojio sam i razne nagrade poput one na Trijenalu zagorskog suvenira”, zaključuje Mladen Savić.