fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na Sveučilištu postavljena vrijedna studentska inovacija; ‘DisCloud‘ prilagođuje nepristupačnost prostora osobama s invaliditetom, a služi i kao vodič, kiosk, punjač…

Na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu osvanula je neobična pametna klupa s interaktivnim ekranom, jedinstvena po potpunoj prilagođenosti osobama s invaliditetom. Riječ je o novom proizvodu udruge Liberato, prepoznate po proizvodima koji izlaze u susret osobama s invaliditetom, imena DisCloud na koji može biti instaliran softver ostalih inovacija iz ovog studentskog ˝laboratorija, poput “LiberatoMap” koji korisnicima pruža informacije o pristupačnosti javnih i privatnih objekata.

Kako ova zanimljiva instalacija podržava i sve druge softvere po željama kupca, poput vodiča u trgovačkom centru, kioska za prodaju karata u trajektnoj luci i slično, te je zaokružena napajanjem preko energije sunca, njeni tvorci, studenti Stipo Margić koji je i sam korisnik invalidskih kolica i Mijo Marijević, ujedno i osnivači spomenute udruge, za nju predviđaju široku primjenu.

NADOMJEŠTA NEDOSTATKE

-Budući da se DisCloud napaja solarnom energijom kod njegove instalacije na površine nije potrebno izvoditi građevinske radove kako bi doveli napajanje gradske mreže. Također pruža funkciju punjenja motora invalidskih kolica i ima opciju pružanja marketinških usluga. Ustanove će moći dosta svojih usluga prebaciti na prilagođeni kiosk kako bi nadomjestili nedostatke svoje arhitektonske ne pristupačnosti objekta.

Iako će ga moći koristiti svi građani, prvenstveno je namijenjen osobama s invaliditetom jer će im pružiti novu dimenziju pristupačnosti u gradu, a bit će od velike pomoći i turistima osobama s invaliditetom.

Udruga Liberato, kako doznajemo, ima veliku podršku Sveučilišta u Splitu i Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, kao i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, pa je kod izrade konstrukcije velik doprinos tako dao profesor Slaven Šitić. U udruzi, koja broji više od 20 volontera kažu da imaju velike planove i ciljeve, a trenutno rade na mobilnoj verziji aplikacije kao i njenom boljem prilagođavanju slijepim i slabovidnim osobama.

-“Ovo nije naš početak, nije naš kraj, već naš put prema kreiranju svijeta bez barijera – poruka je s kojom predstavljaju svoje inovacije.

IZ ISTE RADIONICE…

A iza sebe imaju već nekoliko velikih projekata, među kojima spomenuti ˝LiberatoMap˝ – interaktivna mapa za osobe s invaliditetom, a omogućava lakši i brži pristup informacijama o pristupačnosti objekata u gradu s fokusom na tehničku infrastrukturu i implementacijom novih gradova. Mapa je dostupna online, a tim svakodnevno radi na razvoju mobilne aplikacije te širenju na područje cijele Hrvatske. Gradovi koje mapa trenutno obuhvaća su: Split, Trogir i Omiš.

Projekt ˝LiberatoTalk˝obuhvaća različite događaje/predavanja/panel rasprave za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom u širem društvenom kontekstu te razgovoru o problemima s kojima se isti susreću.

Tu su još i Vodič za studente s invaliditetom, ˝LiberatoTech˝ – Centar za razvijanje računalnih vještina itd…

Izvor: Slobodnadalmacija.hr