fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nabavite zrele rajčice, uštedite mnogo novca i budite zaista ponosni na svoj novi ljetni uradak!

Ako ste, kao i mi, veliki ljubitelj crvenih ljetnih ljepotica, vjerojatno punim plućima (želucem?) uživate u njihovoj sezoni. A kako biste i zimi mogli jednako toliko uživati, probajte ih sami osušiti. Uštedjet ćete mnogo novca, a u zimskim mjesecima biti sretni i ponosni na svoj ljetni uradak.

Prvi i osnovni sastojak za ovu delikatesu jesu sunčani dani i to njih tri do četiri zaredom. Dakle, provjerite što kaže vremenska prognoza i tek se onda upustite u ovaj pothvat. Najbolje je sušiti mesnate vrste poput šljivara, no ako do njih ne možete doći poslužit će i bilo koja druga vrsta.

Rajčicama uklonite peteljke, operite ih, obrišite i narežite (ako su manje dovoljno je na polovice, a ako je riječ o većim primjercima, narežite ih na više komada).Složite ih na plitke tacne ili plehove i to tako da se ne dodiruju međusobno. Posolite ih i ostavite na sunčanom mjestu dok god se potpuno ne osuše. Broj dana ovisit će o količini i jačini sunca. (Ako pak nemate mogućnost sušenja na otvorenom, možete ih sušiti u pećnici na 100°C otprilike 5,5 ili 6 sati).

Nakon što ste ih osušili, spremite ih u steriliziranu staklenku i prelijte maslinovim uljem. Ako želite, možete im dodati začine poput bosiljka, origana, ružmarina ili chillija.

Izvor: Jutarnji.hr