fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Najljepša hrvatska uvala koja skriva “blago” na dnu mora

Od Jablanca do uvale Zavratnice potrebno je manje od pola sata kamenom šetnicom uz more, a do prekrasne uvale može se doći i planinarskom stazom iz istoimenog sela. Skrivena je u podnožju velebitskog grebena – nasuprot Rabu.

Staze i vidikovac s kojeg puca pogled za pamćenje gradili su prije stotinjak godina domaći stanovnici koji su dobro znali baratati kamenom i poznavali tajne gradnje suhozida. Tada je pristizala i aristokracija iz Praga i Beča kako bi se divila tom remek-djelu prirode. Najugledniji pisac hrvatskog realizma Vjenceslav Novak crpio je nadahnuće s tog prekrasnog komadića Lijepe Naše.

Jedna od najljepših u Hrvatskoj, uvala koja jednako fascinira iz zraka i plićaka pripada Parku prirode Velebit, a podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Zavratnica doista ostavlja bez riječi, a oni posjetitelji koji odluče podijeliti svoja iskustva hvale kristalno čisto more tepajući joj da je „raj na zemlji“ u kojem je sve, od mirisa do zvukova, baš savršeno.

Zavratnica privlači i ronioce, koji dolaze ploviti oko olupine koja „spava“ na oko 800 metara od plaže, na nekoliko metara dubine. Kad je vidljivost dobra, a more kristalno čisto, potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata može se vidjeti s kopna.

Ulaz na Zavratnicu se plaća 30 kuna po osobi, a djeca do sedam godina i domaće stanovništvo iz Zavratnice, Jablanca i Stinice (uz predočenje osobne iskaznice) ulaze slobodno.

Izvor: Punkufer.hr