fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Najmanja i najugroženija morska kornjača na svijetu izlegla se prvi put u 75 godina

Kempove morske kornjače nekada su uspijevale u Meksičkom zaljevu, ali od sredine 20. stoljeća populacija se toliko smanjila da su sada najugroženija vrsta morskih kornjača na svijetu. Ali sada, mali lanac barijernih otoka uz obalu Louisiane budi nadu.

Po prvi put u 75 godina, mladunci morskih kornjača pronađeni su na otočju Chandeleur, objavila je Uprava za zaštitu i obnovu obale Lousiane. Do sada su pronašli više od 53 traga morskih kornjača, a dva živa mladunca viđena su kako idu prema vodi. “To je uzbudljivo otkriće”, rekao je izvršni direktor CPRA-e, Bren Haase. “I nadamo se da ćemo u narednim tjednima i godinama vidjeti pojavu dodatnih mladunaca.”

Odjel je rekao da bi dodatna gnijezda mogla biti otkrivena u nadolazećim tjednima jer je sezona gniježđenja morskih kornjača upravo završila na vrhuncu u srpnju. Mladunci se obično izlegu oko dva mjeseca nakon polaganja jaja. Kempove morske kornjače su najmanja vrsta morskih kornjača na svijetu i nalaze se na popisu ugroženih u SAD-u od prosinca 1970. godine. Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa uvrstila je ovu vrstu, koja živi u Meksičkom zaljevu, na popis kritično ugroženih, što znači da su pod “izuzetno visokim rizikom od izumiranja u divljini”.

Dužnosnici su otkrili da su se na otocima gnijezdile i glavate želve, koje su američki dužnosnici također uvrstili na popis ugroženih. Glavate želve su prvi put pronađene kako se gnijezde na otoku Grand Isle u Lousiani 2015., što je prvi put u više od 30 godina da su se morske kornjače gnijezdile duž državne obale. Većina vrsta gnijezdi se u Meksiku. “Louisiana je uglavnom bila otpisana kao mjesto za gniježđenje morskih kornjača prije nekoliko desetljeća, ali ova odluka pokazuje zašto je obnova barijernog otoka toliko važna”, rekao je u priopćenju Chip Kline, predsjednik tijela za obnovu. “…Posjedovanje ovog znanja sada nam omogućuje da osiguramo povratak ovih kornjača i drugih divljih životinja na naše obale iz godine u godinu.”

“Vrijednost otoka za regiju je povećana”, rekao je u priopćenju Jack Montoucet, tajnik odjela za divlje životinje i ribarstvo Louisiane. “Stječemo bolje razumijevanje prednosti koje ova obnova barijernog otoka može pružiti u oporavku ove ugrožene vrste u Meksičkom zaljevu.” Tijelo za obnovu i službenici za zaštitu divljih životinja ove su godine pomno pratili lanac otoka kako bi pomogli u razvoju projekta obnove. Otoci Chandeleur bili su uništeni izlijevanjem nafte Deepwater Horizon 2010. i “brojnim tropskim vremenskim sustavima tijekom godina”, navodi se u priopćenju agencije.

Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, Kempove morske kornjače doživjele su “razoran pad” između kasnih 1940-ih i sredine 1980-ih. Do 2009. bilježili su stalan porast, ali 2010., iste godine s naftne platforme Deepwater Horizon izlilo se oko 134 milijuna galona nafte, što je naglo prekinulo rast. Vrsta se od tada bori s gniježđenjem. Danas kornjačama opasnost predstavljaju ribolovne mreže u kojima se slučajno zateknu, ljudski i životinjski predatori, obalni razvoj koji uklanja prostor za gnijezda, udari plovila, onečišćenje oceana i klimatske promjene.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay