fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Najmodernija operacijska sala u Hrvatskoj

Operacijska sala pomoći će u boljoj edukaciji hirurga, a videovezom operacije se mogu pratiti u bolnicama u bilo kojem dijelu svijeta.

U zagrebačkoj bolnici “Sestre milosrdnice”, otvorena je najmodernija operacijska dvorana u Hrvatskoj. Zahvaljujući opremi vrijednoj više od pola miliona eura, hirurzi će u njoj izvoditi najsloženije operacijske zahvate, a videovezom mogu se pratiti u bilo kojoj bolnici u svijetu.

Slična operacijska dvorana u Hrvatskoj se do danas nije moglo vidjeti. Otvorena je u Kliničkoj bolnici “Sestre milosrdnice”.

”Radi se o sali koja se zove integrirana jer ima sve funkcije integrirane na malom prostoru. U ovoj sali postoje dva monitora na dodir iz kojeg svaki od operatera može samostalno upravljati svim funkcijama sale”, rekao je Mario Zovak, direktor KBC-a Sestre Milosrdnice.

Zahvaljujući revolucionarnoj opremi vrijednoj 535 hiljada eura operacije su brže, preciznije i sigurnije, a doktorima su nalazi pacijenata, odmah dostupni.

”Imamo tri kamere jedna je laparoskopska, kada snimamo iznutra jedna, u lampi kojom se snima operacijsko polje i ambijentalna kamera. U svakom trenutku možemo snimiti”, kazao je Zovak.

Veza sa drugim bolnicama

Operacijska dvorana, u kojoj će se izvoditi najsloženiji operacijski zahvati, pomoći će u boljoj edukaciji hirurga, a videovezom mogu se pratiti i u drugim dijelovima bolnice, ali i u bolnicama u bilo kojem dijelu svijeta.

”U abdominalnoj kirurgiji u kirurgiji debelog crijeva od kirurgije hernije slijepog crijeva, kirurgije bilijarnog trakta gušterače nadbubrežnih žlijezda’, rekao je Miroslav Bekavac Bešlin, hirurg u KBC-u Sestre Milosrdnice.

I ministar zdravlja Dario Nakić nada se da će ovakva moderna operacijska dvorana zadržati doktore u Hrvatskoj.

”Ovo je upravo jedna od prilika koja vam stavlja nove izazove, stavlja vam nove mogućnost, pred ljude koji rade unutra što je rekao ranije ravnatelj da i deset sati rada nije teško kada radite u uvjetima u kojima možete sebe ostvariti i realizirati”, rekao je Dario Nakić, hrvatski ministar zdravlja.

Hrvatski doktori od sad rade u najmodernijim uslovima sa najsavremenijom opremom. A pacijenti su sigurniji.

Izvor: Al Jazeera | Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL