fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nakon Azerbajdžana, IN2 kreće u osvajanje tržišta Kazahstana

Lakše nam je raditi na Istoku jer nismo žrtve predrasuda. U Njemačkoj je teže raditi jer smo iz Hrvatske i očekuju da radimo u pola cijene, kaže Ante Mandić za Jutarnji List.

Tvrtka IN2, jedan od lidera softverske industrije u regiji, u 2017. kreće u jače osvajanje globalnog tržišta svojim proizvodima i uslugama. Već imaju spreman plan, posebno za azijsko tržište, a trenutačno su u procesu osvajanja Kazahstana. Tamo su u visokoj fazi pregovora za implementaciju bolničkog softvera, kakav su prije nekoliko mjeseci ugradili u azerbajdžansku bolnicu. No, to je samo jedna od tehnologija kojom se probijaju na istoku.

– Fokus naredne godine – priča  vlasnik Ante Mandić – bit će usmjeren na tehnologije vezane uz razvoj digitalne ekonomije, kao što su Internet of Things rješenja, eCommerce, primjenu napredne analitike te primjenu blockchain tehnologije.

– Dio usluga i proizvoda u tim područjima već je dostupan u našem portfelju, a dio ćemo pustiti na tržište početkom naredne godine – otkriva Mandić te napominje da su fokusirani na razvoj inovativnih, tehnološki naprednih novih proizvoda i usluga i kreiranje drugih atraktivnih aspekata rada u IN2.

Softver za dronove

Već su se ove godine počeli više okretati novim tržištima. S informatizacijom međunarodne azerbajdžanske bolnice Bona Dea napravili su prvi veliki iskorak na tržišta izvan EU.

– Investirali smo u nove poslove i tvrtke gdje ističemo IN2Trace koji je specijaliziran za razvoj softverskih rješenja za praćenje sljedivosti i provjeru autentičnosti proizvoda u različitim industrijama. Počeli smo razvijati Internet of Things rješenja, a jedan od primjera je razvoj softvera za bespilotne letjelice i njihovu primjenu u različitim područjima, kao što je, primjerice, precizna poljoprivreda. Vrlo smo fokusirani i na područje primjene napredne analitike u svrhu povećanja efikasnosti kompanija, boljeg razumijevanja potreba i afiniteta njihovih korisnika i dr. – priča Mandić.Kaže da su Aziju odabrali i zbog potencijala i jer im je tamo lakše poslovati. Na kraju krajeva, napominje, za neke smo zemlje i mi zapad: – Lakše nam je raditi na istoku nego na zapadu jer imamo što ponuditi i nismo žrtve predrasuda. U Njemačkoj nam je, primjerice, teže raditi jer smo tvrtka iz Hrvatske pa se susrećemo s predrasudama, te očekuju da radimo u pola cijene – govori Mandić.

Počeli su s nekoliko ljudi, no IN2 danas je grupacija od 13 tvrtki u šest država regije s više od 600 zaposlenih stručnjaka. Rade u 10-ak zemalja svijeta, a iz Hrvatske izvoze na vanjska tržišta oko 35 posto. Već 24 godine razvijaju softver za niz industrijskih vertikala, no, od početne ponude koja je uključivala izradu rješenja po zahtjevu korisnika, svoj su portfelj proširili na niz softverskih rješenja od onih za financijsku industriju, preko  zdravstva do onih za forenziku.

Problem radne snage

Poslovanje im oduvijek ovisi o stručnim i kreativnim ljudima, a takvih je, s obzirom na potražnju, uvijek nedovoljno. Stoga Mandić i u budućnosti vidi najveći izazov u odljevu radne snage iz Hrvatske. To će, ističe, postati jedan od najvećih problema IT industrije.

– Radna snaga je velik problem i postaje sve veći, a država tu ne radi ništa. Hrvatska producira jako malo kadra koji nam je potreban, a trećina njih nakon diplome ode u svijet, Irsku, Njemačku…  – rezignirano priča Mandić. Stoga su napravili vlastiti edukacijski centar i pokušavaju ljude tehničke naobrazbe sami školovati u razdoblju od šest mjeseci.

Dobro im ide i u odbijanje potencijalnih ponuda za preuzimanje. Svojedobno su, naime, dobivali ponude za partnerstva, preuzimanja i investicije, gotovo na tjednoj bazi. Spominjali su se veliki fondovi i tvrtke iz EU i SAD-a. Mandić otkriva da i dalje prima ponude za preuzimanje tvrtke i da je neprekidno u nekakvim pregovorima jer je to dio poslovanja, pogotovo danas kada je informatika postala hit. Atraktivni su, kaže Mandić, i mogli bi se prodati kad bi htjeli. No, zasad, traže najbolju strategiju pa još ništa nije odlučeno.

Izvor: Jutarnji List