Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nastavu prate u real-timeu, imaju sva čuda tehnike, vlastitu radio postaju, YouTube kanal…

Zoom? Da, to je danas popularno, ali mi smo to uveli prije dvije godine. Za hibridnu nastavu spremni smo odavno, imamo instaliranu kameru u učionici koja snima cijeli razred i omogućava učeniku da od doma sudjeluje u nastavi u real-timeu.

U slučaju samoizolacije, učenik se spoji putem videopoziva, vidi sve kolege iz razreda, može dizati ruku i imati osjećaj kao da je u školi. Svako dijete ima svoj tablet ili prijenosno računalo. Maske? Ne. Djeci treba biti ugodno u školi – objašnjava nam svoju filozofiju Zdenko Kobeščak (52), ravnatelj osnovne škole “Stjepan Radić” u Brestovcu Orehovičkom.

Inovacije im nisu strane. To je jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj koja je digitalno zrela, odnosno koja je u nastavu uspješno integrirala digitalne tehnologije i to još prije nekoliko godina, otkad su krenuli s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme.

Zastrašujuće mjere

Online nastavu u potpunosti su usvojili za vrijeme lockdowna, ali unatoč tome, danas je u ovoj maloj, ali iznimno naprednoj školi u srcu Zagorja na nastavu stiglo svih 200-tinjak učenika. I to bez maski. Dok većina hrvatskih roditelja zbog strogih epidemioloških mjera i smjernica Ministarstva obrazovanja u vremenu pandemije Covida-19 strahuje od toga kako će se njihova djeca prilagoditi novim uvjetima školovanja, roditelji u Zagorju su posve mirni.

A scenarij koji se očekuje u većini škola, izgleda otprilike ovako: maske u prijevozu do škole, ulazak u školu na posebno određenim punktovima, grupiranje učenika u pratnji učitelja, mjerenje temperature i obavezna dezinfekcija ruku prije ulaska u razred, minimalni kontakti između nastavnih skupina, skraćeni satovi, dostava školske užine u razrede ili najveći strah svih roditelja – nošenje maski tijekom cijelog dana na nastavi…

Sve su to preporuke koje bi trebale omogućiti što sigurnije uvjete za izvođenje nastave u školama. Nužne, ali pomalo zastrašujuće. No, to ne brine Davidovu mamu koja je u petak došla u školu preuzeti knjige za svog prvašića.

– Pričala sam s Davidom o svemu, ali nema drame. Želimo da mu ova velika prekretnica u životu prođe što bezbolnije. Mi smo ovdje pitomija sredina i škola je zbilja napredna, pa s veseljem u ponedjeljak krećemo na nastavu – priča Davidova mama.

Škola je škola

Tim od tridesetak stručnih suradnika, učitelja, pedagoga i psihologa na čelu s ravnateljem Kobeščakom poduzeli su sve mjere da se učenici unatoč strogim smjernicama resornog ministarstva, a koje će se poštivati i u ovoj školi, osjećaju što opuštenije, što ležernije, da se vesele školi. Smjernice su kaže ravnatelj, dovoljno detaljne, a ipak, dovoljno opće da su ih oni mogli prilagoditi vlastitim uvjetima.

– Kod nas nema potrebe za nošenjem maski. Imamo dovoljno mjesta da osiguramo siguran boravak i provođenje nastave. Neke smo učionice prilagodili novim uvjetima, primjerice u informatičkoj učionici ugradili smo barijere od pleksiglasa. Tamo će učenici koristiti i rukavice, kako bi se smanjila mogućnost širenja eventualne zaraze – objašnjava nam Kobeščak.

Uvjeren je da je za učenike najvažnije da se vrate u školske klupe. Drugačije ne ide.

– Ne može digitalna nastava zamijeniti školu. Digitalne tehnologije nam olakšavaju život i poučavanje, ali škola je živi organizam, ona je uspješna samo kad su učenici u komunikaciji sa svojim vršnjacima, kad se zaljubljuju, druže, vesele i žaluju, kad nisu otuđeni jedni od drugih – objašnjava nam svoj stav Kobeščak, koji je već desetak godina ravnatelj u Brestovcu.

Kaže da se njihova škola opredijelila za model A, ali su, dodaje, jednako spremni za kvalitetno provođenje i ostalih ponuđenih modela, nastave na daljinu i hibridnog modela. Njihovim učenicima nije strana komunikacija putem online platformi, naučili su se na videokonferencije, imaju čak i učionicu u oblacima jer su shvatili da učenici bolje uče kada “vise sa stropa”.

Tu je i ploča po kojoj učenici mogu pisati prstima, a sav kreativni materijal prebacuje se na cloud, na ulazu je info pult u obliku računala na kojem učenici mogu saznati sve informacije i obavijesti o školi, raspored sati, ali i jelovnik.

U učionici za igrifikaciju, jedinstvenoj prostoriji opremljenoj didaktičkim elementima, poput velikih kocki i aplikacija za 3D naočale, pomoću koje učenici mogu pregledavati različita videa u 3D virtualnoj stvarnosti dočekala nas je socijalna pedagogica Marija Lončar, koja je, kaže, spremna na novu školsku godinu pod novim mjerama.

– Djeca, pogotovo iz nižih razreda, obožavaju ovu našu igraonicu, sve gadgete koji djeluju poput igračaka, a zapravo razvijaju njihove vještine, grafomotoriku, finu motoriku. Nema potrebe da im to ukinemo. Izbjegavat ćemo zajednička druženja, ali i dalje ću sa svima njegovati individualni rad. Imat ću masku i dezinficirati sve predmete koji se koriste – objašnjava Lončar.

Učenici ove jedinstvene škole u Brestovcu Orehovičkom imaju i vlastitu radio postaju i YouTube kanal. Sve emisije snimaju u radijskom studiju gdje se djeca, kroz interaktivan pristup, uče čarima novinarskog posla. Intervjue, reportaže i priče objavljuju na internetskom radiju Srce Zagorja. Srce Zagorja, da. Ne srce Silicijske doline.

Čitav tekst pročitajte klikom ovdje

Izvor: Jutarnji.hr