fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

NIKAD LAKŠI POSLOVI: 25 praktičnih savjeta za domaćice!

Svakoj kućanici dobrodošla je svaka pomoć, što u kuhanju, što čišćenju, a što u ostalim kućanskim poslovima.

Razne tajne uspješnog održavanja domaćinstva prenose stoljećima s koljena na koljeno, a ponekad su upravo ovi stari “recepti” i najbolji. Zato vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta za domaćice.

1. Loš miris u hladnjaku – dogodi se ponekad da kada otvorite hladnjak, miriši na sve i svašta. Problem možete riješti vrlo lako. Potrebno je odsjeći dio najlonske čarape, sipati 4 žlice kave i zavezati čarapu. Staviti u hladnjak i svi neugodni mirisi će nestati.

2. Sir ćete lakše naribati ako ribež namažete uljem.

3. Ako se dogodi da kupite malo starije meso možete ga omekšati na slijedeći način: u vodi razmutite sodu-bikarbonu i sa tom otopinom natopite pamučnu krpu, a zatim omotate oko mesa i ostavite da prenoći.

4. Kamenac koji se nataložio u posudi najlakše je očistiti ako u posudu sipate malo mineralne vode i stavite dva sirova krumpira, pa sve to dobro prokuhate.

5.Ako želite sočniji omlet, onda prilikom razmućivanja, na svako jaje dodati po žličicu vode i po žličicu mlijeka. Zatim pržiti na tihoj vatri da bolje naraste.

6. Ulje u tavi neće prskati ako prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje.

7.Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga ne treba držati u vodi, jer će izgubiti veliko dio važnih sastojaka.

8. Pileće meso će imati hrskavu koricu ako ga tokom pečenja prelijete limunovim sokom razblaženim u malo vode.

9.Svako zrno kuhane riže bit će odvojeno ako prilikom kuhanja u vodu dodate nekoliko kapi limuna.

10.. Začini se uvijek dodaju pri kraju kuhanja, jer samo tako sačuvaju svoju aromu.

11. Ako prilikom kuhanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus ce biti mnogo bolji.

12. Vaše škare bit će ponovo oštre ako uzmete jedan komad aluminijske folije i presječete je par puta s tim škarama.

13. Da bi povrće koje držite u frižideru duže ostalo friško, plastiku u kojoj ga držite obložite kuhinjskim papirom i stavite spužvu pokvašenu vodom. Ona ce povrću davati potrebnu vlažnost i činiti ga friškim.

14. Masnoću u mikrovalnoj pećnici ćete očistiti tako da u jednu posudu nalijete vode i izrežete dosta limuna te pustite da se zagrije na najvišoj temperaturi nekoliko minuta. Ne samo da će se masnoća očistiti nego će imati i lijep svjež miris limuna.

15. Zalijevanje cvijeća kad niste kod kuće – Staklenku od soka ili vode napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite ju okomito te vrh zakopajte u zemlju u tegli. Cvijeće će imati vodu i samo će se zalijevati dok ste vi na godišnjem odmoru.

16. Umjesto da bacate talog kave, upotrijebite ga kao izvrsno gnojivo za biljke. Talog kave će nahraniti tlo mineralima i pospješiti rast biljke, a i otjerat će nepoželjne kukce.