fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Njemačka kreće s malom revolucijom u željezničkom prometu; vlakovi će im umjesto štetnih plinova ispuštati paru

Njemačka planira uvesti prve putničke vlakove s nultom emisijom štetnih plinova, javlja Independent. Putnički vlakovi Coradia iLint imaju pogon na vodik, što znači da u atmosferu ispuštaju samo paru te predstavljaju ekološki prihvatljivu alternativu za četiri tisuće dizelskih vlakova, kakvi su u upotrebi u Njemačkoj.

Njemačka savezna pokrajina Donja Saksonija je od francuske kompanije Alstom naručila 14 ovakvih vlakova koji će voziti na relaciji Buxtehude Bremervörde – Bremerhaven – Cuxhaven. S testiranjem vlakova kreću krajem godine, a u javnu bi upotrebu trebali ući u prosincu 2017. godine.
140 km/h s autonomijom od 600 do 800 km

Vlak je predstavljen ove godine na sajmu InnoTrans u Berlinu, a trebao bi postati prvi vlak s pogonom na hidrogen koji se koristi za željeznički prijevoz putnika na duže relacije. Vlak iLInt ima pogon na električnu energiju koju proizvode gorive ćelije iz spremnika vodika smještenog na krovu vlaka. S punim spremnikom razvijaju maksimalnu brzinu od 140 km/h s autonomijom od 600 do 800 kilometara, a mogu primiti do 300 putnika.

Izvor: Telegram.hr