fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Njemački grad automobila za četiri mjeseca zabranjuje prometovanje ovim dizelašima

Zbog velikih zagađenja zraka bavarska prijestolnica München od veljače uvodi postrožena pravila u vezi automobila na dizel gorivo. Naime, stariji automobili norme Euro 4, neće smijeti prometovati unutar zaštićene zone, a ako se situacija ne poboljša do jeseni 2023. uvodi se još postroženiji model.

Njemačka, inače prijestolnica mnogih poznatih automobila, uvodi postrožena pravila za određenu vrstu vozila. Naime, kako prenosi portal autonet.hr, bavarske vlasti najavile su radikalan potez koji se tiče prometa u glavnom gradu te pokrajine, Münchenu. Zbog visokih razina zagađenja zraka, odlučeno je kako će od 1. veljače 2023. godine biti zabranjeno prometovanje dizelskim vozilima norme Euro 4 unutar zaštićene zone. Ta zona uključuje gotovo cijeli središnji München, tj. područje unutar Mittlerer Ringa, popularne ceste B2R.

Također, najavljeno je ako se do listopada iduće godine zagađenje ne smanji, vlasti su spremne ići i korak dalje te postrožiti pravila na način da će zabranjeno biti prometovati i dizelašima izrađenima prema novijoj normi Euro 5. Izuzetak od od zabrane imat će samo dostavna vozila i stanovnici koji tamo žive, s tim da ako do travnja 2024. se zrak ne pročisti dovoljno i stanovnci će morati prijeći na održivije varijante. Kako piše automobilski portal, modeli vozila izrađeni prema normi Euro 6 za sada su izuzeti iz najavljenih zabrana. Zabrana vozila s normama Euro 4 i 5 utjecala bi na oko 140.000 njih, koja se sada u prosjeku nalaze na ulicama unutar Ringa, a većinom bi se ticala turista i posjetitelja u gradu. Predviđena kazna za nepridržavanje propisa je 100 eura, uz administrativne troškove.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay