fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovo je nova ljepotica Jadrolinije od 50 milijuna eura

Ako “Jadrolinija” uspije okončati planirani projekt, putnici na linijama iz Splita prema Visu i Lastovu koje uključuju hvarske i korčulanske luke, u predstojećem razdoblju trebali bi ploviti novim trajektom donosi Slobodna Dalmacija.

Koncept planirane novogradnje dovršen je ovih dana, a naš list u posjedu je fotografija i prateće dokumentacije iz koje je vidljivo da bi brod vrijedan 50 milijuna eura trebao imati kapacitet od 1500 putnika, po čemu bi bio najmoćniji u aktualnoj bijeloj floti, dok bi se u garaži moglo smjestiti respektabilnih 220 vozila. Inženjeri iz poljske tvrtke “Remontowa Marine Design & Consulting”, kojoj je “Jadrolinija” nakon javnog natječaja povjerila izradu projektne dokumentacije, kreirali su trajekt dug 120 metara, čija je nosivost 10.000 tona, što je, kako tvrde u nacionalnoj putničkoj kompaniji, veličina usporediva s feribotom “Marko Polo”.

Igraonica za najmlađe

Planirana jadranska prinova trebala bi imati dva salona za putnike i tri sunčane palube, plovidba bi se mogla “skratiti” kakvim dobrim zalogajem u restoranu, te kavicom ili pićem u baru, a za najmlađe je predviđena igraonica.

Pogonski sustav činila bi četiri dizelska stroja povezana s dva vijka, čime bi se razvijala brzina do 19 čvorova, što bi svakako trebalo donijeti olakšanje našim bodulima, vikendašima, pa i turistima koji za svoj odmor biraju pučinske škoje.

– Vanjski izgled broda karakteriziraju moderne linije i tradicionalne boje “Jadrolinije”. Koncept predstavlja zadnja dostignuća tehnike i suvremenog putničkog komfora. Osnovna je ideja da novi trajekt bude u mogućnosti ploviti i u težim uvjetima na otvorenom moru i povezivati odredišta gdje bi plovidba trajala pet do šest sati uz nekoliko ukrcaja i iskrcaja – tvrde u državnoj brodarskoj tvrtki.

Ponosni veteran

Nije teško zaključiti da se “Jadrolinijini” čelnici pripremaju u zasluženu mirovinu poslati “Lastovo”, izgrađeno prije 48 godina u Japanu, trajekt koji je i nakon tisuća milja ostavljenih po krmi uvjerljivo najbrži i najpouzdaniji na Jadranu.

Premda svojim kapacitetom od 60 vozila ne zadovoljava suvremene sezonske zahtjeve, taj brod i po najžešćim jesenskim ili proljetnim neverama stiže do odredišnih luka, što se, primjerice, ne može reći za (pre)plaćenu i često havariranu “Korčulu”, kupljenu upravo za povezivanje “vanjskih otoka”, kako su to uobičavali reći tadašnji dužnosnici koji su kumovali toj pogrešnoj akviziciji plaćenoj i iz džepova poreznih obveznika.

Kako bilo, iz državne kompanije očekuju da bi tijekom rujna mogla biti isporučena i odobrena ugovorna dokumentacija od Hrvatskog registra brodova, a trenutačno su u tijeku modelska ispitivanja potencijalne novogradnje u bazenu.

– Izrađena dokumentacija služi kao temelj koji omogućava ugovaranje i kalkulaciju cijene broda, odnosno raspisivanje javnog natječaja za gradnju.

Podsjetimo, temeljem “Strateških smjernica i mogućnosti razvoja Jadrolinije 2015.-2027.” intenziviramo proces obnove i razvoja flote s glavnim ciljem dugoročnog osiguravanja povezanosti hrvatskih otoka i obale na korist otočnog stanovništva, gospodarstva i turizma. Program daljnjeg razvoja flote, ukupne vrijednosti veće od dvije milijarde kuna (281 milijun eura), osnova je daljnjeg rasta i razvoja poslovanja – naglašavaju u “Jadroliniji”.

Izvor: Slobodna Dalmacija, Foto: Jadrolinija