fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Novska i njezin centar za razvoj video igara sve poznatiji na svjetskoj gaming sceni

Motion capture oprema jedan je od najvažnijih alata za stvaranje video igara u Poduzetničkom inkubatoru PISMO2 u Novskoj. Pored ostale profesionalne audio, video i VR opreme, jedan od  najboljih motion capture studija u Europi, kao i fotogrametrijska oprema, „zvijezde“ su u ponudi gamerima kod izrade i razvoja igara.

Složeni sustav sinkroniziranih kamera koje emitiraju infracrveno svijetlo, namijenjene su bilježenju pokreta i zbog toga je motion capture oprema alat od važnosti svakom game developeru u izradi video igara  ili snimanja igranih filmova kod digitalizacije animiranih likova.

Pri snimanju pokreta koristi se posebno senzorsko odijelo s markerima koji imaju reflektirajući materijal, za IR kamere tijelo je nevidljivo, a kamere bilježe samo markere. Pokret se digitalizira  i na osnovu toga animatori stvaraju realan prikaz likova u igrama ili u igranim filmovima” – u razgovoru je rekao Zvonimir Mikšić, predavača na edukacijama u Poduzetničkom inkubatoru SMŽ PISMO u Novskoj.

Dodaje kako se radi o sustavu koji može pratiti istovremeno do četiri glumca s rekvizitima. Glumci posuđuju svoje kretnje kako bi se njima animirali likovi u igrama, saznajemo kako je osnova i početak ostalih pokreta T poza te kako već postoje škole za ovu vrstu glume u gaming industriji,  a koja u svijetu raste velikom dinamikom.

Za novljanski Gaming centar zanimanje već postoji, bilo da se radi o snimanju animacija za video igre ili igrane filmove. Gaming industrija sve je jača i game developeri iz svijeta čuli su za Novsku, koja postaje predvodnik u ponudi gaminga, a osim gamera, privukla je i pozornost brojnih medija koji s puno pohvala pišu i govore o tehnološkim čudima koje nudi PISMO2.

(Grad Novska)