Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

NP Mljet slavi 59. rođendan!

Nacionalni park Mljet, naše prvo morsko zaštićeno područje danas slavi svoj 59. rođendan!

Osnovan je na današnji dan 11. studenog 1960. godine, a njegovom posebnom statusu zaštite uvelike je pridonio naš istaknuti znanstvenik i akademik Branimir Gušić.

Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te važan geomorfološki i oceanografski fenomen.

Cijela površina Parka iznimno je bogata životom, a o važnosti njegove zaštite svjedoče i brojne endemske i ugrožene vrste. NP Mljet obiluje brojnim arheološkim nalazištima i nasljeđu predaka kojim odišu stara otočna naselja, a najpoznatiji kulturno-povijesni spomenici su ostaci rimske palače u Polačama te benediktinski samostan smješten na jednoj od najljepših lokacija na ovim prostorima, otočiću Sv. Marije u Velikom jezeru.

Proslava 59. rođendana NP Mljet je započela već u listopadu Mljet Outdoor Festivalom i Danom otvorenih vrata te predstavljanjem mljetskih autohtonih sorti vinove loze I otvaranjem izložbe o mljetskim špiljama i jamama. Za nastavak obilježavanja rođendana Parka je planirano otvaranje izložbe fotografija podmorja otoka Mljeta i predavanje pod nazivom „Tajne podmorja otoka Mljeta“ u Knjižnici S. S. Kranjčevića u Zagrebu u ponedjeljak 25.11. u 18.30 h.