fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Obitelj Reizl proizvodi prve veganske čokolade u Hrvatskoj, pandemija ih navela na promjenu

Vlasnici čokolade Vrsna proizvode prve organske slatkiše u kojima uživaju i oni koji ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla.

Onima koji imaju mogućnosti i novca danas možda i nije prevelik problem proizvesti kvalitetan, ali publici dobro poznat proizvod, no složeniji je pothvat od nečega poznatog i traženog na domaćem tržištu napraviti inovativan proizvod koji brzo privlači pažnju. Iako godinama proizvode čokoladu i najpoznatiji su po brendu Vrsna, obitelj Reizl usred pandemije odlučila se na zaokret u poslovanju pa je, uz već provjereno dobre čokoladne pločice i praline, počela proizvoditi prve hrvatske čokolade s veganskom, organskom i fair trade oznakom. U proizvodnji nove linije čokolada danas ne koriste sastojke životinjskog podrijetla, a sirovine nabavljaju od provjerenih dobavljača, držeći se visokih etičkih standarda. I to nije sve. Svoje čokoladne pločice pakiraju u reciklirani papir koji bi uskoro, otkrio nam je Fran Reizl, mogao biti potpuno razgradiv.

Kako nam je pojasnio, još su u fazi istraživanja i cilj im je stvoriti liniju proizvoda koja će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje čokolade. Važno im je da u njihovim proizvodima dominira tamna čokolada, da se naglasi aroma kakaa, ali i bogati okusi pomno odabranih dodataka. U veganskoj ponudi trenutačno nude tri okusa – crvenu mandarinu, limunsku travu i naranču. U procesu su predstavljanja novog okusa, naranče s mentom, čiji smo slatkasti miris u zraku jasno prepoznali već na ulasku u njihovu malu trgovinu i kušaonicu, u sklopu koje i proizvode svoje delicije.

“Tražili smo sastojke u kojima ima vitamina, primjerice naranču i đumbir, a htjeli smo sve napraviti tako da bude bogatog okusa pa da se, kad kupite čokoladu, ne osjećate kao da ste novac bacili u vjetar. U veganskim čokoladama uglavnom koristimo 100-postotna ulja, ali razvijamo recepturu u kojoj će biti i komadići plodova. Pa da onako fino hrskaju pod zubima. Vodimo se time da je okus najvažniji. Nije nam ambicija raditi zdravo, a manje ukusno, već balansiramo sastojke dok ne dobijemo najbolji rezultat. Recimo, pokušavamo smanjiti šećer što je najviše moguće i trenutačno nam je cilj postići savršen balans šećera, biljnih zamjena za mlijeko i kakaa”, rekao je Fran i dodao da razvijaju i recepture za proizvodnju mliječne i bijele čokolade bez sastojaka životinjskog podrijetla, a nakon toga na taj bi način voljeli proizvoditi i praline. Uskoro će ponuditi i barove od 30 grama te planiraju veganizirati i svoju čokoladu bez šećera.

Sve tamne čokolade u njihovoj proizvodnji su veganske i nemaju dodatnih sastojaka životinjskog podrijetla.

Dodao je i da je proces dobivanja veganskog certifikata kod nas prilično složen te da je potrebno dosta strpljenja kako bi pojedini proizvođač kao takav bio i priznat, no kako su oni, kao obiteljska tvrtka, čvrsto odlučili biti dio promjene i pozitivno utjecati na okoliš i općenito na društvo te nisu htjeli odustati od svog nauma. S obzirom na to da hrvatsko tržište još nije dovoljno veliko za proizvode takve vrste, za sada su, objašnjava nam dok nas odjevene u zaštitna odijela vodi kroz malu proizvodnju, orijentirani na svjetsko tržište.

“Hrvatska je za ovakav tip proizvoda zapravo dosta malo i zahtjevno tržište. To shvatiš tek kad počneš s poslom poput ovog, ali baš se zato želimo širiti i izvan Hrvatske. Pratimo kretanje na tržištu, imamo prijatelje u Belgiji i Švicarskoj, gledamo na razini cijelog svijeta i što se traži. Ovo što mi radimo nije trend, ovo će postati standard.”

Čitav tekst pročitajte klikom ovdje