fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Da, možete uzgojiti nove biljke od ostataka povrća. Otkrit ćemo vam kako…

Mali komad celera stavljen u staklenku s vodom raste poput stabljike graha, a glavica zelene salate u loncu se regenerira u trenu. Ponovni uzgoj povrća iz ostataka može se činiti kao fantazija, ali to je sasvim moguće učiniti u vlastitom domu.

Proces uzgoja povrća od ostataka je prilično jednostavan iako nije garantirano da će vam uspjeti svaki put. To je izvrstan način da produžite životni vijek vaših namirnica. Osim toga, nećete morati kupovati sjeme ili sadnice i samim time ćete uštedjeti novac, ali i vrijeme zbog potrage za istim. Također, bit ćete sigurni da konzumirate hranu u kojoj nema pesticida, aditiva ili bilo kakvih drugih supstanci štetnih za zdravlje. Doduše, ovo neće rezultirati beskrajnom opskrbom svježeg povrća, ali ćete barem izvući maksimum iz povrća koje imate.

Koju hranu možete ponovno uzgajati?

Bilo koja vrsta povrća s još vidljivim korijenom može se presaditi. To znači da su luk, mladi luk, pune glavice zelene salate i celer odlični kandidati, kao i korjenasto povrće poput mrkve i rotkvice. Veće povrće, poput kupusa, također je moguće presaditi.

Kako biste ih trebali presaditi?

Kada režete povrće, ostavite oko četiri centimetra od korijena (zamislite bijeli kraj mladog luka ili glavice zelene salate). Ovi dijelovi se mogu saditi u lončanicu. Mnogi preporučuje ovu metodu umjesto stavljanja u vodu za dosljednije rezultate i manji rizik od truljenja i plijesni. Da biste shvatili koliko duboko ih presaditi u zemlju, razmislite o tome kako povrće izgleda kad je potpuno zrelo: luk bi trebao potpuno proći ispod zemlje (otprilike tri do pet centimetara), zelena salata bi trebala biti tik ispod površine, mrkvi bi trebali listovi stršiti i tako dalje. Održavajte tlo vlažnim, ali ne natopljenim, osobito u prvom tjednu rasta kada korijenje nije u potpunosti izraslo i riskirate truljenje ostataka povrća. Pomislite na konzistenciju kuhinjske spužve kada je upravo iscijeđena od viška vode. To je otprilike koliko bi vaše tlo trebalo biti vlažno.

Koliko će im trebati da niknu?

Vaše povrće neće ponovno izrasti preko noći, ali za dva tjedna trebali biste vidjeti veliku razliku. Ako ste pod zemlju posadili povrće, poput mrkve, možete lagano povući vrhove kako biste utvrdili jesu li narasli – ako osjećate otpor, vjerojatno se formiralo korijenje. Hrana koja raste prema gore, poput zelene salate i zelenog luka, bit će vidljiva iznad površine. Nećete uzgojiti mrkvu kao onu koju biste kupili u trgovini, a vaša salata neće biti puna kao glavica s kojom ste počeli ovaj proces, ali ćete dobiti malo više hrane iz dijelova koji su isprva ionako bili predodređeni za kompost – a to je ipak nešto vrijedno slavlja.

Izvor: Green.hr