fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Očekuje se rast industrijske proizvodnje 19. mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak izvješće o industrijskoj proizvodnji u kolovozu, a makroekonomisti očekuju njezin rast 19. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 2,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1,0 do 3,2 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to već 19. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Uz to, očekuje se brži rast nego u srpnju, kada je industrijska proizvodnja ojačala 1,2 posto na godišnjoj razini.

“U industriji se pozitivni trendovi mogu očekivati i tijekom kolovoza. No, na dinamiku rasta proizvodnje negativan utjecaj bi mogao doći od naznaka usporavanja aktivnosti u realnom sektoru gospodarstava eurozone te rasta zaliha gotovih industrijskih proizvoda u prethodnom mjesecu”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Makroekonomisti kažu i kako, osim jačanja inozemne potražnje, na što ukazuje višegodišnji rast izvoza, pozitivno na industrijsku proizvodnju utječe i oporavak domaće potražnje.

Zahvaljujući tome, trend rasta proizvodnje ušao je u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.