fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Održan Ocean Alliance Conservation Member summit

OACM Ocean Alliance Conservation Member u suradnji sa svojim globalnim partnerima  održao je interni summit koji se odnosi na rješavanje globalno gorućeg problema zagađenja mora, rijeka i jezera plastikom, te predstavio rješenje kako će se EU članice idućih godina nositi s ovim problemom koji utječe na ljudski i morski život.

U sklopu suradnje između OACM-a sa započetom suradnjom Hrvatskih državnih institucija, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva financija i Hrvatske turističke zajednice skup se održao u EU Poslovnom klubu na 14. katu Skytowera gdje se nalazi i službeno predstavnistvo OACM-a za EU i jugoistočnu Europu.

Članovi OACM NO i direktori prezentirali su nekoliko financijsko-ekoloških rješenja koja se mogu dugoročno integrirati u državni i korporativni sektor u skladu s više od 5 UN SDG-a (sustainable development goal) koji su dio  SOS CP (Sustainable Ocean Solutions Conservancy Program) OACM-ovog sustava. OACM direktori porijeklom su iz državnog, UN-ovog i korporativnog sektora, kao i već svjetski poznati stručnjaci Dr. Taleb Rifai, bivši UNWTO generalni sekretar, Michael  R. Payne, šef marketinškog odjela Olimpijskih Igara i glavni strateg već 24 godine u OI s našim lokalnim i regionalnim stručnjakom Davorom Bruketom spremni  su za globalnu integraciju SOS CP sustava već s prvim budžetima koji se očekuju iz UAE (Ujedinjenih Arapskih Emirata).

Cilj ovog summita je OACM-ov spoj ekonomskog rasta kroz ekološku održivost visoko razvijenih EU i Mediteranskih zemalja i njihovo globalno pozicioniranje na tržištu turizma koje se mora  prilagoditi u skladu s klimatskim promjenama i trenutnim zasićenjem plastike u moru što ugrožava turističku industriju, zatim bioraznolikost, ekološki procesi pod morem, ljudski i morski život. U vijeme globalne pandemije i zagađenja od plastike koji globalna turistička industrija ostavlja te  povećanja kroz zadnje dvije godine, mijenjanje nesavjesnog poslovanja mora integrirati velike infrastrukturne promjene na globalnoj razini kakve su prezentirane na OACM sumitu. OACM-ovi članovi upravnog vijeća i direktori održivih SOS CP (Sustainable Ocean Solutions Conservancy  program) iznijeli su niz financijsko-ekološko prihvatljivih rješenja koja su predložena Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu turizma i sporta, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova te  Ministarstvu financija za integraciju koja će imati utjecaj na financijski rast već i smanjenje plastičnog utiska na Jadranu.

Republika Hrvastska je kroz niz svjetskih izvještaja i istraživanja proglašena kao najzagađenija zemlja na svijetu po pitanju otpada pod morem, istovremeno smo drugi najbolji po kvalieti mora nakon Cypra. Ova činjenica se konstatno krivo tumači na svim razinama što je dovelo do toga da Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvom gospodarstva  prebacuju odgovornost jedni na druge. To je dovelo do  ugrožavanja ekonomske sigurnosti Republike Hrvatske i njezinog  pozicioniranja kao visoko razvijena turistička destinacija koje ne pruža osnovnu turisticku uslugu – siguran morski obalni pojas za ljudski i morski život što je glavna etička smjernica UNWTO-a.

Na glavnoj skupštini Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja je trajala do 3. prosinca, Hrvatska je preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023. te po treći put od pridruživanja UNWTO-u 1993. godine, postaje članicom Izvršnog vijeća na razdoblje 2021.- 2025. godine., priopćeno je u srijedu iz Ministarstva turizma i sporta.

Ministrica Nikolina Brnjac sada će imati veliku odgovornost da djeluje ne samo  u skladu  odredbama koje su donesene vezano  za utjecaj pandemije na turizam, već pronaći rješenja što svi njezini predhodnici nisu napravili zadnjih 20 godina. U  suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja moraju se  dogovoriti o samoj integraciji odgovornosti tko se brine i rješava porast plastičnog otpada u našem moru s već postojećim što nas je stavilo na listu najzagađenijih u svijetu.

OACM je pripremio svoje izvješće koje će biti poslano  u UNWTO-u od strane bivšeg Generalnog sekretara UNWTO-a Dr. Teleba  Rifaia, člana NO koji službeno otvara EU ETIS (Environmental tourism industry summit) u Dubrovniku  26.-28. 05. 2022. koji se odnosi na ekonomsku i ekološku održivost EU članica u turizmu.

Pitanje naše ekonomske sigurnosti povezno je s ugledom najzagađenije turističke destinacije na svijetu više nije održivo i to je odgovornost  koju OACM sa svojom integracijom SOS CP sustava preuzima ne samo u Republici Hrvatskoj nego i diljem svijeta u suradnji koju predlaze UN-u gospodinu Antoniu Guterezu i Johnu Kerry-u, savjetniku Predsjednika Joea Bidena za pitanje klimatskih promjena i ekologije. Sastanak će predvoditi Dr. Taleb Rifai s vodstvom OACM-a Kristijanom Curavićem, Predsjednikom OACM-a i Podpredsjednikom Stjepanom Mesićem, bivšim Predsjednikom Republike Hrvatske koji je već 2009. prepoznao ovaj projekt i njegove globalne razmjere.

OACM je sav svoj razvoj  zbog Covid-19 krize usmjerio prema Bliskom Istoku te s već dobivenim zelenim svijetlom za certifikaciju obalnog pojasa od vlade UAE, OACM sprema svoju delegaciju za Saudijsku Arabiju kojoj će pomoći postići svoju 2030 viziju – da postane najviše ekološki, morska destinacija u svijetu, kao i certifikaciju obalnog pojasa u Qataru prije Fifa svjetskog prvenstva u nogometu.

UAE ETIS summit koji podupire Ministartvo vanjskih poslova UAE u suradnji s OACM-om  ugostiti će više od 180 zemalja svijeta a obraditi će se teme  kako kroz ekonomski rast i održivi ekološki turizam pridonijeti smanjenju plastičnog utiska u svjetskim morima. Za Republiku Hrvatsku ova činjenica je važna što je gospodin Kristijan Curavić osobno razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem jer se planira da radna snaga za certfikaciju UAE i drugih zemalja Bliskog Istoka bude iz Republike Hrvatske što bi doprinijelo domaćem BDP-u i stvaranju radnih mjesta a to je sve veći izazov za Republiku Hrvatsku.

Također, OACM priprema posebni izvještaj za premijera Republike Hrvatske koji će mu službenim putem idući tjedan  biti predan a odnosi se na proglašenje certificiranja hrvatskog obalnog pojasa kao projektom od strateškog nacionalnog interesa.

Cilj OACM-a je zaštita nacionalnog interesa i suradnja s vladajućim Hrvatskim institucijama koji će uvelike utjecati na naše gospodrastvo i održivi turizam. Idući interni OACM skup  biti će održan 02.02.2022. gdje će se prezenirati već izdefinirani integracijski program za Republiku Hrvatsku i promjena imagea Republike Hrvatske kao sigurne morske destinacije za ljudski i morski život.