fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Općina Nijemci stvara uvjete za dobar život da mladi ne moraju odlaziti

Općina Nijemci 15. svibnja slavi Dan općine, što je bio povod za razgovor s njezinim načelnikom Ivicom Klemom o planiranom i učinjenom u protekloj godini te o ciljevima za budućnost.

Koji su projekti u prošloj godini ostvareni, a koji su planovi?

– Svi projekti koji su započeti protekle godine u cijelosti su i završeni. Prije svega mislim na naš Centar za promatranje ptica, gdje smo krajem prošle godine uspješno održali završnu konferenciju te pokazali da imamo kvalitetne projekte koje smo u stanju provoditi prema EU pravilima. Izgradili smo i rekonstruirali 5,5 km nerazvrstanih cesta te smo obnovili dio pješačkih staza u svim naseljima. U naseljima Banovci i Donje Novo selo izgradili smo i opremili mrtvačnice. Na taj dio izgrađene komunalne infrastrukture. Na taj dio komunalne kapitalne infrastrukture u općini Nijemci iznimno sam ponosan. Očekuju nas i radovi na rekonstrukciji vodoopskrbne mreže u Podgrađu i Nijemcima. Očekuju nas radovi na rekonstrukciji vodoopskrbne mreže u Podgrađu i Nijemcima. Kroz taj projekt, koji sufinancira Općina Nijemci, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode obnovit ćemo 5,5 km vodovodne mreže te izgraditi nove priključke za građane. Vrijednost investicija 3,5 miliuna kuna. Očekujem da ćemo u skorije vrijeme nastaviti izgradnju prve faze kanalizacijskog sustava Nijemci – Donje Novo Selo.

Poduzetnički inkubator

Kapitalna ulaganja u 2016. godini?

– U ovoj godini čekamo raspisivanje natječaja za mjeru 7.4. i 7.2. i tu ćemo kandidirati dječji vrtić, spojnu cestu Vinkovački Banovci s postojećom cestom, tako da Vinkovačke Banovce spojimo što kraćim putem s Nijemcima. U pripremi smo određenih infrastrukturnih zahvata za razvoj poduzetništva, točnije, radi se o poduzetničkom inkubatoru koji namjeravamo graditi u Nijemcima. U sklopu gospodarske zone pokrenut ćemo projekte za mlade poduzetnike, što će uvelike pomoći da nam mladi ne odlaze iz općine.

Kako se danas živi u općini Nijemci?

– Moram istaknuti da dijelimo sudbinu istočnog dijela Hrvatske. Možda smo u nešto povoljnijem položaju od okruženja zahvaljujući činjenicama da želimo što prije obnoviti infrastrukturu, stvoriti pretpostavke za kvalitetniji život i zapošljavanje. Mislim da ćemo dobro iskoristiti upravo tu svoju geoprometnu i geopolitičku poziciju koja nas je do jučer opterećivala. Stvaramo pretpostavke da se u suradnji s okruženjem, odnosno prekograničnom suradnjom sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, kroz to povoljno političko okruženje, kvalitetnije pozicioniramo. Tu ponajprije mislim na Gospodarsku zonu Lipovac, koja je za nas od iznimno velike važnosti.

Prekogranična suradnja

Kakvi su turistički potencijali?

– Paralelno s razvojem gospodarstva, razvijamo i turizam jer je on izuzetno interesantan u ruralnom području. Prije svega zato što imamo zaista prekrasnu općinu, četvrtina Spačvanskog bazena na području je Općine Nijemci – 10.000 hektara šumskih površina. Želja nam je da našu turističku ponudu kroz sva naša ulaganja učinimo prepoznatljivom kako domaćim tako i inozemnim gostima. Vjerujem da će sljedeće godine u kurikulumu osnovnih škola biti i općina Nijemci kako bi što više učenika prošlo kroz Centar za promatranje ptica, gdje mogu puno toga naučiti vezano uz floru i faunu. U završnoj smo fazi priprema za predaju dokumentacije za prekograničnu suradnju Hrvatska – Srbija, gdje nam je partner Općina Ruma, a imamo i projekt koji razvijamo s Tuzlom u BiH.

Koliko Općina povlači sredstava iz EU?

– Sredstva EU uvijek su nam dobrodošla i ni jedan natječaj nije mogao proći bez Općine Nijemci. Imamo mobilni mladi tim, odnosno tim volontera koje okupljamo, i upravo ćemo s njima realizirati sve naše projekte. U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Vinkovci i županijskom Razvojnom agencijom Hrast, Općina Nijemci je partner u projektu edukacije za izradu kurikuluma projekt-menadžera na našem području.

Sami sebi stvoriti posao

Zapošljavanje mladih?

– Nastojimo im pružiti priliku da sami sebi, u suradnji s nama, osiguraju posao. Zato smo i pokrenuli poduzetnički inkubator. Svi koji budu dolazili u Gospodarsku zonu Nijemci i Gospodarsku zonu Lipovac trebat će radnike, obrazovane i kvalitetne, različitih profila. Moj poticaj mladima je da se ohrabre i da krenu u realizaciju vlastite projektne ideje. Nisu ti stranici koji dolaze na naše područje pametniji od nas. Možda mi više vjerujemo u strance nego u same sebe, ali to je naš problem. Moja želja je, dakako, da se cijeli naš prostor oplemeni znanjem i sposobnošću vlastitog kadra.

Koliko Općina prati rad udruga?

– Potičemo rad udruga, ali i tražimo da one kvalitetno rade i da se baziraju na mladima. Želja nam je te mlade, bilo kroz sport bilo kroz kulturu, pridobiti i da sredstva koja odobrimo iz općinskog proračuna namjenski troše.

Skrb o siromašnima i nemoćnima

Kako Općina pomaže mještanima da prebrode krizu?

– Imamo vlastite socijalne programe, nastojimo onima koji su u potrebi pomoći koliko možemo. Primili smo 17 žena kao pripomoć starijim i nemoćnim osobama tako da smo pokrili svih osam naselja. Također, udruga “Doba mudrosti” skrbi o osobama treće životne dobi uz naše sufinanciranje i vjerujem da ćemo tako uspjeti omogućiti našim mještanima kvalitetniji život.

Što je predviđeno u programu obilježavanja Dana općine?

– Program će početi polaganjem vijenaca i odavanjem počasti braniteljima, potom će biti misa zadušnica te svečana sjednica Općinskog vijeća. Ono što je drukčije od prošle godine su Dani šparoga, koji će se održati na našem izletištu Sopotac u nedjelju, 15. svibnja, s početkom u 13 sati, gdje će se predstaviti šparoga kao kraljica proljeća.

Poruka mještanima?

– Sve naše projektne aktivnosti želimo završiti u što kraćem roku, a naša poruka je da vjeruju u sva naša nastojanja, da budu uz nas. Ovdje imamo puno potencijala koje možemo i moramo iskoristiti, a općina Nijemci zasigurno je mjesto za kvalitetan život i nema potrebe za odlaskom mladih.

Mario KOKAJ