fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

OŠ Braća Ribar iz Siska prva je škola u Hrvatskoj s dobivenim certifkatom Healthy Meal Standard

Osnovna škola Braća Ribar iz Siska prva je škola u Hrvatskoj s dobivenim certifkatom Healthy Meal Standard (HMS) što znači da je osoblje ove škole uspješno završilo edukaciju za pripremu certificiranih zdravih jelovnika. Učenici škole od ove će se školske godine hraniti zdravo i kvalitetno. Osim toga, jelovnik će biti prilagođen i učenicima s dijabetesom.

Poznata hrvatska nutricionistica Diana Gluhak, pokretačica inicijative Healthy Meal Standard, uručila je danas certifikate gradonačelnici Kristini Ikić Baniček i ravnateljici škole Vesni Šebek.

-Zdrava prehrana je tendencija ove škole i ovog grada. Djecu od malih nogu treba učiti zdravoj prehrani, a upravo ovaj standard daje te vrijednosti. Uvođenje novog načina prehrane nije nikakav dodatni trošak jer su nezdrave namirnice zamijenjene novim, kvalitetnim i zdravim namirnicama. Naša djeca u jutarnjoj smjeni jedu kuhanu hranu pa tu nije bilo velikih izmjena, ali je poslijepodne više na jelovniku nema nutele ili slatkiša već samo zdravi namazi – rekla je ravnateljica Šebek.

Ovaj novi način prehrane u OŠ Braća Ribar poklopio se s inicijativom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček od prije nekoliko mjeseci da sva djeca u sisačkim osnovnim školama jedu tople obroke te puno voća i povrća proizvedenih na našim OPG-ima.

-Od ove školske godine na području svih devet osnovnih škola učenici će imati tople i kuhane obroke, voće i povrće s naših OPG-a i sve će škole polako krenuti s educiranjem i certificiranjem s nutricionističkim preporukama. To konkretno znači da ćemo šećere zamijeniti medom, da ćemo jesti puno više voća i povrća. Stalo nam je da u školama osim kvalitetne nastave imamo i kvalitetnu prehranu. Sljedeći nad standard koji želimo postići je da ovakve certifikate dobiju i ostale sisačke osnovne škole te da djeca navike iz škole prenesu i u svoje obitelji – naglasila je gradonačelnica.

Healthy Meal Standard je prvi sustav u svijetu koji stvara uvjete za pravilnu prehranu prilagođenu svim potrebama svojih korisnika. Rezultat je višegodišnjeg istraživanja tima nutricionista i ostalih prehrambenih stručnjaka te je u suradnji sa Delimanom prvi put uveden u OŠ Braća Ribar u Sisku. Inače, škola je pobijedila na natječaju Delimana koji je financirao opremanje nove školske kuhinje dok je Grad Sisak financirao nabavu stolova i stolica za blagovaonicu. Škola je također pobijedila i na natječaju Kauflanda te ovaj trgovački centar učenicima OŠ Braća Ribar jednom tjedno donira voće i povrće za učenike.

Inače, u školi je zbog povećanja broja djece u produženom boravku proširen prostor za odvijanje boravka, a sutra će biti završeni radovi na uređenju pristupne ceste i parkirališta u blizini škole. Time se počinje realizirati ono što je najavila gradonačelnica da svi pristupi osnovnim školama budu sigurni za djecu.

(sisak.hr)