fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Osijek prvi grad u Hrvatskoj koji će dobiti vodeni tramvaj

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkićje najavio novi projekt – vodeni tramvaj u Osijeku na rijeci Dravi.

Riječ je o projektu koji će se realizirati po uzoru na budimpeštanski vodeni tramvaj koji prometuje Dunavom. Projekt podrazumijeva prijevoz plovilima Dravom cijelom dužinom grada s tim da se plovila zaustavljaju na postajama (ima ih ukupno devet) na obje obale.

Vodeni tramvaj može funkcionirati kao organizacijska jedinica GPP-aili u sklopu javno-privatnog partnerstva najprije u užoj zoni, a zatim će postati linija kojom će se, na najbrži mogući način, povezatiDonji i Gornji grad, a sve u sustavu zdravog i čistog okoliša.

Plan projekta je napravljen. Osnova je javno gradsko plovilo, budući da se Dravom (izuzev kompe ili privatnih plovila građana) organizirano ne mogu voziti građani i turisti. Vodeni bi tramvaj prometovao unakrsno između lijeve i desne obale Drave. Početno bi pristanište bilo uzvodno – na Zelenom polju, pa bi onda tramvaj prešao na lijevu obalu, zatim na donjogradski Trg Nikole Tesle (desna obala), potom bi išao na lijevu stranu s pristaništem kod plaže Željo. Sljedeća bi stanica bila desna obala –Tranzit. Zatim na lijevoj obali Kopika, na desnoj Galija, te završno na lijevoj obali ZOO vrt. Potez dionice je 9 kilometara, a uzvodno bi, prema procjenama i ovisno o vodostaju, plovidba trajala oko sat vremena.

Planirano je prometovanje jednog plovila svakih sat vremena, uz zimski i ljetni režim plovidbe. Plovilo će biti na bazi 50 putnika, a planirana je nabavka dva vozila koja će se svakih sat vremena kretati uzvodno i nizvodno. Vrijednost projekta je procijenjena na tri milijuna kuna, a plan je prijaviti projekt na EU fondove kako bi najveći dio sredstava bio pribavljen preko njih.

Za sada je to samo ideja, ali zanimljiva ideja za koju se nadamo da će se brzo realiziratijer bi time Osijek dobio još jedan autohtoni brend i potencijalnu turističku atrakciju.

A ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je Osijek bio prvi grad u Hrvatskoj koji je 1884. godine uveo tramvaj, u početku na konjsku spregu, pa je nekako prikladno da bude i prvi grad koji će uvesti vodeni tramvaj…

Info: Osijek031.com