fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Osmašica Anika Kelvišer poslala je pismo Ministarstvu obrazovanja: Ministre Fuchs, pustite i nas u školu! Evo i zašto bi to bila ispravna odluka…

Čim je shvatila da se neće vratiti u školske klupe, nego će polugodište startati s online nastavom, 14-godišnja Anika Kelvišer iz Makarske, učenica 8. razreda Osnovne škole Stjepana Ivičevića, odlučila je napisati pismo ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Nije dvojila, nego je bez rukavica dala svoj sud o ministrovoj odluci koja je po njoj vrlo sporna, pa čak i neutemeljena.
– Poštovani, javljam se radi saznanja o ponovnom vraćanju na online nastavu. Mislim da nije u redu da se svi vratimo na online nastavu zato što nije u svim gradovima isto stanje s virusom. Ja dolazim iz Makarske i nije stanje grozno i mislim da 8. razredi moraju nastaviti normalno ići u školu i da jednostavno moramo nastaviti živjeti s virusom. Nama u 8. razredu je bitno da nastavimo s normalnom nastavom zato što se moramo spremiti za srednju školu i puno nam je teže s nastavom na daljinu. Virus nas je sve zadesio i ne želim biti bezobrazna, ali kome je suđeno, taj će se razboliti. Ne može svijet stati zbog virusa – sažela je Anika svoje mišljenje i adresirala ga na pisarnicu.

Odgovor – zar to ikoga čudi – osmašica nije dobila.

NEPRIRODNO I ZAHTJEVNO

– Bilo mi je grozno kad je bilo jasno da se vraćamo na online nastavu. Nije zdravo biti bez živog kontakta s profesorima i prijateljima iz škole, pa sam i rekla što mislim o tome – jednostavno će Anika, čiji su roditelji prosvjetari. Majka Doris predaje kemiju i biologiju u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, a otac Petar vjeronauk u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića, u javnosti poznat kao aktivist i predsjednik Udruge “Ruke” koja se bavi razvojem aktivnoga građanstva. Ne pada jabuka daleko od stabla, ali 14-godišnja Anika je zapravo sama po sebi očigledno samosvjesna i “svoja” djevojka koja se u slobodno vrijeme bavi glumom, a zatekli smo je i na posljednjem prosvjedu. U današnje je vrijeme, složit ćete se, prilična rijetkost sresti buntovnog adolescenta, što je nekoć bilo u najmanju ruku očekivano.

– Mojim vršnjacima je super to što ćemo imati nastavu online. Bilo im je glupo što sam pisala ministarstvu, rekli su mi da je moje mišljenje nebitno i da je jedino bitno to da u svemu ovome mislimo na rizične skupine. Ali bilo je i onih koji su me podržali – kaže Anika, koja ističe kako i skoro svi profesori online nastavu drže lošom zamjenom.

– Takav oblik nastave nije samo neprirodan, nego i zahtjevan. Teško je biti zatvoren u četiri zida i sam obrađivati lekcije bez interakcije s profesorom i ostalim učenicima. A moramo se spremati i za srednju školu – objašnjava Anika, koja u slobodno vrijeme gleda filmove, crta i glumi. Ide u Split na Play Dramu, a uživa i u Lanterninim dramskim sekcijama. Jer sav je život prešao na Zoom. Lani se dramska okončala preko Zooma, Play Drama je preko Zooma, škola je preko Zooma.

POVRATAK U NORMALU

– Zoom ne može zamijeniti život. Jedva čekam da se sve vrati u normalu! Jer mi nemamo nikakvu priliku iskazati svoje interese i hobije, jer sekcije, sportovi, radionice ne mogu biti organizirani. Preostaje nam samo internet, možemo samo po cijeli dan biti na internetu. A ja ne mislim da je to dobro – upozorava Anika.

Malo joj smeta to što njezini vršnjaci ne reagiraju dovoljno, osim kad se tiče njih osobno.

– I mladi ne znaju iznositi stavove, nego samo vrijeđati. Misle da je vrijeđanje iznošenje stavova. Ja to nisam doživjela, ali neki oko mene jesu – primjećuje Anika, koja želi upisati jezičnu gimnaziju.

– Ali, vidjet ću još – mudro će ova 14-godišnjakinja koja je u prethodnoj godini i za sada ne manje turbulentnom početku 2021. godine očito već svladala jednu od životnih lekcija: život je prilično nepredvidiv.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr