fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otkrivamo biljke koje čiste zrak od štetnih kemikalija i duhanskog dima!

Zrak je jedan od pet elemenata bez kojeg ne možemo živjeti.

Iako je izrazito podcijenjen i njegova zagađenost je u stalnom porastu, ipak postoji nekoliko trikova koje možemo primijeniti kako bismo udisali što čišći zrak.

Obzirom da ne možemo izbjeći zagađenost zraka na ulici, zašto ne bismo napravili malu oazu pročišćenog zraka u svom domu?

Majka priroda i ovaj put ima za nas rješenje u obliku malih kućnih biljaka koje pročišćavaju zrak. Ovo su biljke koje nas mogu zaštititi od štetnog zračenja, kemikalija, duhanskog dima i ostalih nezdravih supstanci u zraku:

Fikus benjamin (Ficus Benjamina)

Ova biljka je najbolja za dom u kojem žive pušači. Ona neutralizira dim cigarete i filtrira zrak od štetnog utjecaja dima. Fikus smanjuje i koncentraciju ugljičnog dioksida, ugljičnog monoksida i kemikalija koje se nalaze u zraku.

Važno ga je češće zalijevati i staviti na sunčano mjesto.

Za zdravlje respiratornog sustava, pogotovo u zimskim mjesecima, koristite ovlaživač zraka!

Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata)

Ova biljka je jedna od najboljih za filtriranje formaldehida. Smjestite ju u kupaonicu, garažu, blizu sredstava za čišćenje ili higijenskih proizvoda.

Ona voli vlagu i ne zahtijeva puno sunca.

Mirisni zmajevac (Dracaena Deremensis)

Ova biljka neobičnog imena, čisti zrak od ulja, lakova i drugih sličnih kemikalija. Mirisni zmajevac je jednostavan za održavanje i pogodan je za zatvorene prostore.

On zahtijeva dosta vode ali ne voli direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti.

Bambus palma (Chamaedorea Sefritzii)

Bambus palma pročišćava zrak od benzena i trikloretilena (organski ugljikovodični spoj). Ako ju stavite na sjenovito mjesto u domu, možete očekivati da će procvjetati.

Mirni ljiljan – Spatifilum (Spathiphyllum)

Mirni ljiljan je jedan od rijetkih čistaća zraka koji cvjeta, što ga čini prekrasnim ukrasom za dnevni boravak. Treba imati na umu da je ova biljka otrovna za kućne ljubimce, stoga biste ju trebali držati na povišenom mjestu, npr. na polici.

Ova biljka cvjeta cijele godine i štiti nas od benzena, koji se uglavnom nalazi u vosku za namještaj, lakovima za poliranje i bojama. Čisti zrak od kemikalija koje se nalaze u sredstvima za čišćenje i raznim ljepilima. Također filtrira štetna zračenja koja proizvodi elektronika.

U svom domu imam Mirni ljiljan i zaista je biljka koju bih svakome preporučila. Mnogi je zamjenjuju za Kalu, no cvijet Mirnog ljiljana je puno nježniji, a jednako lijepo izgleda. Ne zahtijeva puno brige. Zalijevam ju jednom u desetak dana i cijele godine me uveseljava svojim romantičnim bijelim cvjetovima.

Izvor: Centarzdravlja.hr