fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovaj poduzetnik je uspio iz grožđa i luka dobiti lijek!

Smatrate li se inovatorima? Mislite li da je vaša ideja dugoročno održiva, isplativa i zanimljiva, a svrha joj je prosperitet ne samo male zajednice, nego društva općenito? Uz to, imate li znanja o pisanju projekata EU-a i natječajima Ministarstva gospodarstva te potporu banke koja potiče hrabre ideje? Onda ste na pravom putu da ostvarite svoj poduzetnički pothvat, baš kao Goran Pichler i njegova tvrtka Moje sunce d.o.o.

Hrvatska ima velik potencijal za proučavanje i iskorištavanje obnovljivih izvora energije, uzevši u obzir količinu vjetra i količine dnevnog svjetla. Jedan od najelegantnijih načina korištenja energije Sunca svakako su fotonaponske elektrane jer omogućuju izravno pretvaranje solarne u električnu energiju. Slavonija je osobito plodno tlo za proučavanje tog tipa energije pa nije neobično to da je prva solarna pasivna kuća na ovim prostorima izgrađena upravo u Osijeku dok je devet fotonaponskih elektrana izgrađeno na objektima osnovnih škola i Doma zdravlja u Baranji. Ime koje povezuje ove zanimljive projekte je Goran Pichler, osnivač tvrtke Moje sunce d.o.o., koji je još kao srednjoškolac pokazao velik interes za obnovljive izvore energije općenito. Iako je po struci ekonomist, područje njegova rada prije svega je inovacija, a tek onda ekonomska ušteda.

Tvrtka Moje sunce d.o.o. osnovana je prije 12 godina, a u međuvremenu je Pichler radio na pripremi i provedbi nekoliko projekata EU-a. Njegova tvrtka nije više samo startup, jer projekt na kojem trenutno radi u budućnosti može biti plodonosan za farmaceutsku, prehrambenu i biotehnološku industriju.

‘Trenutno se bavimo projektom ekstrakcije biljaka, a to znači da putem etanola, točnije stavljanjem biljke u alkohol, pokušavamo dobiti što veću koncentraciju aktivnih tvari. Na jednostavnom primjeru, to je kao da plod višnje ubacite u alkohol i na kraju dobijete rakiju. Odlučili smo proširiti to pa možemo ekstrahirati npr. suhu masu bijelog luka. Pomoću alkohola i ultrazvuka dobijemo zanimljiv koncentrirani ekstrakt koji se koristi kao dodatak lijekovima’, ističe Pichler, čija je ideja iskorištavanja dostupnih namirnica u svakodnevnom životu srodna pogledu kineske industrije. Zapravo, u Kini se lijekovi proizvode iz biljaka koje su u potpunosti zamijenile kemijske supstance, objašnjava inovator iz Osijeka i dodaje da će tvrtka Moje sunce koristiti supstance luka, sjemenki grožđa, suhog luka, konoplje i slično.

Nastavi čitati na: https://native.tportal.hr/native/ovaj-poduzetnik-je-uspio-iz-grozda-i-luka-dobiti-lijek/

Izvor: native.tportal.hr
Foto: Pixabay