fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ove voštane bojice izrađene su od ostataka luka, kupusa, kukuruza i drugog povrća

Japanska tvrtka Mizuiro Inc. u suradnji s dizajnericom Naoko Kimurom proizvela je održivu alternativu tradicionalnoj pasteli. Oyasai pastele izrađene su potpuno od prirodnih sastojaka proizvedenih iz otpada hrane, što ih čini sigurnijima i održivijima od tradicionalnih pastela. Projekt je našao svoju “publiku” na kickstarteru, a uskoro će se naći i na policama.

Voštane bojice su proizvodi koji čine ogromnu količinu otpada na godišnjoj razini u SAD-u ali i ostatku svijeta, prema projektu Crayon Collection, koji ima za cilj osigurati da svako dijete širom svijeta ima pristup bojicama i kreativnosti unatoč svom društveno-ekonomskom položaju. Uz to, većina bojica na tržištu nisu ekološki prihvatljive – izrađene su od parafinskog voska, koji sadrži naftu, otrovnu kemikaliju – i nisu sigurne za djecu ako ih slučajno pojedu. Ako se bojice ne recikliraju, završavaju na odlagalištima i onečišćuju okoliš.

Boje u potpunosti odražavaju povrće koje se koristi za njih, zbog čega su i dobili stvarna imena povrća. Od sada kolekcija sadrži deset boja izrađenih od japanskog jama, zelenog luka, krumpira, čička, kukuruza, snježne mrkve, jabuke, crnog ribiza, ljubičastog krumpira i takesumija (bambusov ugljen). Iz istog razloga neke boje pomalo miriše na povrće od kojeg su napravljene.

Iako nisu jestive, sigurnije su i održivije od tradicionalnih. Oyasai boje zadovoljavaju japanske standarde industrijskih standarda (JIS), inspekciju koja osigurava mjerilo čvrstoće pastela i stekle su europsku normu sigurnosti igračaka EN71-3: 2013 kao rezultat stroge sigurnosne inspekcije. Tvrtka je također primila brojne nagrade za dizajn za proizvod.

Izvor: Green.hr