fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovo su jedinstvene olovke iz kojih rastu biljke po vašem izboru

Olovka za oči, obrve i pisanje koja se sadnjom u zemlju pretvara u biljku? Zvuči kao genijalna ideja, a nju su u djelo sproveli Danci pa sada kupci mogu birati između cherry rajčice, balkonskog cvijeća i božićnog drvca u što žele da se njihove olovke nakon korištenja pretvore.

Opće je poznata stvar da se olovke od davnina izrađuju upravo od drveća, no što kad biste čuli da od olovke može izrasti drvo? I to ne bilo kakvo, već pravo božićno drvce spremno za kićenje za vrijeme blagdana. Naime, danski startup Sprout World došao je na ideju za uzgoj stabala iz drvenih olovaka za pisanje, oči i obrve te su tako postali prva tvrtka koja proizvodi olovke za sadnju u svijetu.

Olovke su izrađene od održivo dobivenog drva, s jezgrom za pisanje izrađenom od 100 posto prirodnog i netoksičnog grafita. Međutim, na kraju olovke skrivena je kapsula biljnog podrijetla ispunjena sjemenkama. “Kada završite s pisanjem, umjesto da je bacite, jednostavno posadite zelenu kapsulu koja sadrži sjemenke, a zatim se brinete o njoj kao o svakoj drugoj biljci”, rekao je za strane medije Michael Stausholm, osnivač Sprouta. Osim božićnog drvca, kupci mogu birati između cherry rajčica, balkonskog cvijeća i drugih biljaka, a trenutno najpopularnija je upravo posebna serija olovaka sa sjemenkama smreke. Osim što su uglavnom poznate kao božićna drvca, one mogu rasti i preživjeti u različitim klimatskim uvjetima.

Svake godine koristimo 14 milijardi olovaka diljem svijeta, što znači da se 82.000 stabala posječe samo da bi se zadovoljila potražnja. Poznato je da je upravo drveće vitalni dio borbe protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Oni pohranjuju ugljik, oslobađaju kisik, stabiliziraju tlo i osiguravaju staništa za divlje životinje našeg planeta. Do sada je Sprout, koji je nastao 2013. godine, prodao više od 30 milijuna olovaka u više od 80 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Sjedinjene Države.

Izvor: Green.hr