fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Padova i Vilnius ugostiteljima su dopustili da besplatno postave stolove na javne površine

Rad samo na terasama, sa stolovima obvezno udaljenima metar do dva, najveći je problem ponovnog otvaranja restorana, barova i kafića. U svim zemljama pogođenima pandemijom korona virusa, ugostitelji bi trebali početi raditi s puno manjim prometom a gotovo istim troškovima, zbog čega mnogi razmišljaju isplati li im se uopće otvoriti.

Neki gradovi problem su odlučili riješiti najjednostavnije. Padova i Vilnius ugostiteljima su dospustili da postavljaju stolove na javnim površinama kako bi uz fizičku distancu mogli raditi veći promet.

Vlasti u tim gradovima smatraju da je to najbrži i za proračun najjeftiniji način da ugostiteljima pomognu da što prije stanu na noge. Padova javne površine nudi besplatno. Ako se u sklopu mjera pomoći gospodarstvu Padovi odobre sredstva koja očekuje, spremni su smanjiti lokalne poreze i poreze na javno zemljište, kako bi što većem broju ugostitelja i drugih biznisa važnih za normalizaciju života grada, omogućili da neometano rade na otvorenom tijekom cijele ljetne sezone.

Glavni grad Litve Vilnijus već se pretvorio u golemu terasu, nakon što su tamošnje vlasti odobrile barovima i restoranima da besplatno postavljaju stolove na javnim površinama. Točnije, 18 javnih površina otvorili su za ugostitelje moraju postaviti stolove na najmanje dva metra udaljenosti. Ta mjera, kako je objasnio gradonačelnik Remigijus Šimašius, onemogućila bi rad većine lokala u starom dijelu grada koji je pod zaštitom Unescoa, koji čini mreža uskih ulica s uskim terasama. Zato su otvorili trgove i šire ulice u dijelovima grada gdje radi najviše lokala. “Samo otvorite, radite, čuvajte radna mjesta i održavajte Vilnius na životu,” proučio je gradonačelnik ugostiteljima. Za postavljanje terasa prijavilo se više od 160 lokala, pa u gradu sada šire listu javnih površina za stolove.